Intervenirao Krešimir Macan?

Cenzura? HRT odgodio prilog o RBA zadrugama

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Prema priopćenju predstavnika oštećenika RBA zadruga Nenada Koljaje, zabrana emitiranja navedenog priloga za emisiju Studio 4 uslijedila je nakon intervencije direktora PR agencije Manjgura Krešimira Macana koji, kako Koljaja navodi, »danas zastupa nelegalne i nezakonite RBA zadruge«



ZAGREB Oštećenici RBA zadruga u ponedjeljak su optužili HRT za cenzuru i zabranu emitranja priloga o, tvrde, nelegalnom poslovanju Raiffeiesenbank (RBA) kreditnih zadruga u Hrvatskoj, a s HRT-a su optužbe odbacili i poručili da su privremeno odgodili emitiranje priloga do mišljenja pravne službe, jer RBA nije dala suglasnost da se dio materijala snimljen u njihovom prostoru javno objavi.


 Prema priopćenju predstavnika oštećenika RBA zadruga Nenada Koljaje, zabrana emitiranja navedenog priloga za emisiju Studio 4 uslijedila je nakon intervencije direktora PR agencije Manjgura Krešimira Macana koji, kako Koljaja navodi, »danas zastupa nelegalne i nezakonite RBA zadruge«.


 »Upravo je zabranio emitiranje priloga u emisiji Studija 4, koji se odnosi na intervju s direktorom nelegalnih zadruga u Grazu Michaelom Spitzerom. Ekipa HTV-a pokušala je dobiti intervju od gospodina Spitzera, no intervju je prekinut jer su krenula neugodna pitanja«, kaže Koljaja i dodaje kako je riječ o »najgrubljoj cenzuri«.




 S HRT-a, pak, odbacuju sve navode o cenzuri, jer spomenutu temu prati već duže vrijeme i da su o tome već govorili predstavnici oštećenika i njihovi odvjetnici.


 S HRT-a su za Hinu rekli i kako mogu potvditi da je njihova novinarsko-snimateljska ekipa otputovala u Graz na snimanje razgovora s povjerenikom za Hrvatsku i glavnim koordinatorom Raiffeisenove bankarske grupacije Štajerske Michaelom Spitzerom, o radu i poslovanju kreditnih zadruga te grupacije u Hrvatskoj.


 »Tijekom razgovora došlo je do nesporazuma koji je završio prekidom snimanja, zbog čega HRT-ova novinarka nije dovršila predviđeni razgovor. Nakon povratka novinarsko-snimateljske ekipe u Zagreb, Hrvatska radiotelevizija zaprimila je elektroničku poruku od glavnoga koordinatora Raiffeisenove bankarske grupacije Štajerske, u kojoj navodi kako zbog naprasno prekinuta razgovora nije suglasan da se materijal, koji je snimljen u njihovu poslovnom prostoru, upotrijebi i javno objavi’, stoji u priopćenju.


 S HRT-a ističu i kako je, razmotrivši sve okolnosti u ovom slučaju i uzevši u obzir mogućnost tužbe, vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HTV 4 Tončica Čeljuska donijela odluku da se emitiranje spornoga priloga privremeno odgodi do primitka mišljenja pravne službe HRT-a, odnosno dok se ne utvrdi ima li druga strana uporište za tužbu.


 »Hrvatska radiotelevizija ovime također oštro odbacuje sve navode i nagađanja o plaćanjima za gostovanja u njezinim emisijama, te poziva da se takvi slučajevi, ako oni postoje i ako postoje saznanja o takvim postupanjima, prijave mjerodavnim državnim tijelima te tijelima Hrvatske radiotelevizije«, navode s HRT-a u priopćenju.