Slučaj Pravilnika o specijalizacijama

Časni sud Liječničke komore pokrenuo postupak protiv Dražena Jurkovića

Hina

Dražen Jurković / NL arhiva

Dražen Jurković / NL arhiva

Jurković je optužen da je od ministra zdravstva zatražio stavljanje izvan snage tog Pravilnika o specijalizaciji, koji je na snazi od srpnja ove godine, te je ravnateljima zdravstvenih ustanova predložio da pričekaju s njegovom primjenom, čime nije čuvao ugled i dostojanstvo liječničkog staleža i pridržavao se propisa HLK-a i Kodeksa medicinske etike i deontologije



ZAGREB Pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore HLK) u srijedu je započeo prvi u nizu disciplinskih postupaka pokrenutih zbog Pravilnika o specijalizacijama, onaj protiv predsjednika Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražena Jurkovića.


Jurković je optužen da je od ministra zdravstva zatražio stavljanje izvan snage tog Pravilnika, koji je na snazi od srpnja ove godine, te je ravnateljima zdravstvenih ustanova predložio da pričekaju s njegovom primjenom, čime nije čuvao ugled i dostojanstvo liječničkog staleža i pridržavao se propisa HLK-a i Kodeksa medicinske etike i deontologije.


Zbog toga što nisu primjenjivali Pravilnik o specijalizacijama, koji je izazvao velike prijepore unutar struke, pred Časnim sudom je još desetak disciplinskih postupaka protiv ravnatelja bolnica. Oni nisu sa specijalizantima potpisali anekse ugovora, kojima im se jamči da se nakon završene specijalizacije ne moraju vratiti raditi u ustanovu koja im je financirala specijalizaciju, te im omogućuje odlazak uz značajno manje iznose odštete.




Prema Pravilniku o disciplinskom postupku, Časni sud HLK-a može liječniku izreći ukor, javni ukor, novčanu kaznu te privremeno ili trajno oduzeti odobrenje za samostalan rad, odnosno liječničku licencu.


Jurkovićeva obrana zatražila je da se odbace optužbe protiv njega ocjenivši kako je pokretanjem postupka Komora prekoračila svoje javne ovlasti. Istaknuto je kako je Jurkovićeva dužnost kao predsjednika UPUZ-a štititi interese svojih članova i pružiti im pomoć.


Nakon donošenja Pravilnika Jurkovića je, rečeno je, kontaktirao veliki broj ravnatelja koji su bili nezadovoljni jer bi njegova primjena nanijela veliku štetu njihovim ustanovama i cjelokupnom zdravstvenom sustavu. Isto je zaključila i Hrvatska udruga županija te, s obzirom da je najveći broj bolnica u vlasništvu županija, također od ministra zdravstva zatražila povlačenje Pravilnika.


Ukazano je i na to da je disciplinski postupak protiv čelnika UPUZ-a pokrenut osam dana nakon što je ministar zdravstva, priznajući tako svoju pogrešku, uputio u javnu raspravu novi prijedlog Pravilnika u kojima se mijenjaju upravo sporne točke zbog kojih se Jurkovića tereti.


Nakon prvog ročišta, predstavnik HLK-a mora u roku 20 dana precizirati koju stegovnu mjeru za Jurkovića predlaže, a HLK-ov odvjetnik Tomislav Jonjić izjavio je kako je važno da je sudsko vijeće ustvrdilo da je zahtijev HLK-a osnovan te da su tvrdnje obrane pravno i činjenično promašene.


»Ja sam prvi u 25 godina hrvatske države koji je optužen za verbalni delikt, a HLK je prva institucija koja je svoga člana optužila za verbalni delikt, tj. da sam jednom dnevnom listu rekao da predloženi Pravilnik o specijalizacijama nije dobar, već ga treba mijenjati tako da budu zadovoljni i liječnici i zdravstvene ustanove«, izjavio je Jurković i najavio da će kao poznavatelj zdravstvenog sustava i dalje javno govoriti.


»Moj je krimen i da sam ministru zdravstva pisao da rješenja u Pravilniku nisu dobra za zdravstveni sustav. To i danas to mislim, nisu dobra ni za kolege liječnike niti za zdravstvene ustanove, što potvrđuje i to što je samo nakon dva mjeseca predložen novi Pravilnik i već je završena javna rasprava o njemu«, kaže Jurković.