U javnoj raspravi izmjene Zakona o carinskoj službi

Carinicima dio poslova Državnog inspektorata

Gabrijela Galić

U Carinsku upravu trebalo bi preći 200 do 250 inspektora koji su pod kapom Državnog inspektorata i oni bi trebali biti zaduženi za niz novih poslova kojima se jača nadzorna uloga Carinske uprave



ZAGREB Carinskoj službi, od iduće godine, značajno će se povećati obim poslova. Tako će zaposleni u carini obavljati cijeli niz inspekcijskih poslova koji sada nisu u njihovoj nadležnosti i koje obavljaju zaposlenici Državnog inspektorata.


Tako bi carinska služba, primjerice, trebala obavljati nadzor nad propisima kojima se uređuje obavljanje trgovine i usluga kao i ugostiteljske djelatnosti, usluga u turizmu i boravišne pristojbe, ali i nadzirati primjenu propisa o ograničavanju duhanskih proizvoda te se boriti protiv audiovizualnih pirata.


Cijeli niz novina u radu carinskih službenika predviđa se prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj službi koji se do 23. studenog nalazi u javnoj raspravi. 




  Iako je cijeli popis novih poslova za carinike više nego neuobičajen i zahtjevao bi dodatno obrazovanje, jer nema toga čime se oni u budućnosti ne bi trebali baviti, u zakonskim izmjenama ima logike.


Riječ je o inspekcijskim poslovima, koje zapravo ne bi trebali obavljati carinici već njihove nove kolege. Državni inspektorat, kao što je najavljeno, ide u transformaciju pa će postojeći inspektori biti raspoređeni unutar sustava državne službe.



U efikasnijoj borbi protiv svih oblika sive ekonomije, domaći bi carinici ponešto mogli učiti i od kolega iz Slovenije. Tamošnji carinici osim automobila na raspolaganju imaju i službene bicikle i po svjedočenju sindikata izuetno su efikasni. Znaju se tako »zaletiti« i na njive kako bi provjerili koriste li seljaci lož ulje kao pogonsko gorivo za traktore. No, domaći službenici Carinske uprave, primjerice, neće poput slovenskih kolega biti direktno zaduženi za sprečavanje rada na crno. Inspektori s područja rada i zaštite na radu u postupu gašenja Državnog inspektorata prijeći će u okrilje Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ono, pak, planira osigurati učinkovitiji nadzor kontrole propisa s područja rada, pa se očekuje formiranje mobilnih inspekcijskih timova po uzoru na poreznike koji »putuju« po Hrvatskoj.



 U Carinsku upravu, kako se može čuti, trebalo bi preći 200 do 250 inspektora koji su sada pod kapom Državnog inspektorata i upravo bi oni trebali biti zaduženi za cijeli niz novih poslova koji se mogu svesti pod zajednički nazivnik jačanja nadzorne uloge Carinske uprave i suzbijanje svih oblika sive ekonomije. 


  Kako se objašnjava u prijedlogu izmjena zakona, jačanje nadzorne uloge Carinske uprave, posebno na području prometa roba i usluga, zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti, ugostiteljstva i turizma te zaštite intelektualnog vlasništva, »omogućava djelotvornije i učinkovitije provođenje inspekcijskog nadzora i snažnije aktivnosti u suzbijanju sive ekonomije, kao i ujednačenije postupanje u poslovima inspekcijskog nadzora«. 


  Izmjenama će u ovlasti carine biti i nadzor nad prometom predmeta od plemenitih kovina i stavljanje na tržište šumskih sadnica, ali i nadzor nad provedbom propisa o obavljanju prijevoza u cestovnom prometu te sigurnosti prometa na cestama.


 Dio tih poslova carinicima ne bi trebao biti nepoznat jer dio nadzora kada je riječ o cestovnom prijevozu i sigurnosti prometa na cestama su već obavljali pa je moguće da i u budućnosti to neće biti isključivo posao službenika koji će iz Inspektorata preći u Carinu.