Ministasrtvo turizma

Cappelli: Velik doprinos turizma rastu BDP-a rezultat je puno stvari

Hina

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

»Turizam se sada približio udjelu od 20 posto BDP-a, na što je ove godine utjecalo puno stvari, od naše promocije do događanja u okruženju, pogotovo u nekim zemljama poput Turske i Egipta, koje su zbog napada i političkih nestabilnosti imale pad u turizmu. Unatoč tome, Hrvatska se ističe i svojim drugačijim postupom turizmu, pa ju sa stranih tržišta proglašavaju i liderom u kvaliteti pružanja usluga u obiteljskom i drugim vrstama smještaja, što nam je definitivno prolazna karta u odnosu na neke druge zemlje«, kazao je Cappelli



ZAGREB Ministar turizma Gari Cappelli kazao je u srijedu da je da je velik pozitivni doprinos turizma rastu BDP-u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 2,9 posto rezultat puno stvari, od promocije, samog pristupa Hrvatske turizmu i njezine sve veće popularnosti, do sigurnosti destinacije te sve veće kvalitete turističkih proizvoda i usluga.


»Turizam se sada približio udjelu od 20 posto BDP-a, na što je ove godine utjecalo puno stvari, od naše promocije do događanja u okruženju, pogotovo u nekim zemljama poput Turske i Egipta, koje su zbog napada i političkih nestabilnosti imale pad u turizmu. Unatoč tome, Hrvatska se ističe i svojim drugačijim postupom turizmu, pa ju sa stranih tržišta proglašavaju i liderom u kvaliteti pružanja usluga u obiteljskom i drugim vrstama smještaja, što nam je definitivno prolazna karta u odnosu na neke druge zemlje«, kazao je


Cappelli u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nakon okruglog stola o nedostatku radne snage u Hrvatskoj.




Vjerujući da će iduća godina u turizmu također biti uspješna, iznio je i podatak o trenutnom stanju bukinga za Hrvatsku za iduću godinu, koji je 3 do 4 posto bolji od onoga u isto ovo vrijeme prošle godine.


»Idemo u dobrom i kvalitetnom smjeru, to ćemo u idućih dva-tri mjeseca još pojačati promocijom, i vjerujem da ćemo opet biti u nekim obećavajućim brojkama za iduću godinu«, poručio je Cappelli.


Ukazao je i na dobar trend s domaćim turistima, kojih je ove godine u hrvatskom turizmu bilo 11 posto više, te rekao da će podaci biti i bolji kada se uvede CRO kartica, od koje se očekuje porast domaćeg turističkog prometa za oko 20 posto, najviše u kontinentalnom dijelu zemlje te u pred i posezoni.


»Dobrim rezultatima u turizmu iduće će godine pridonijeti i nastavak investicija, koje se u idućih godinu-dvije penju na oko 800 milijuna eura, kao i najava otvaranja novih i/ili novoobnovljenih 40-ak hotela samo iduće godine«, ocijenio je ministar turizma.


DZS je u srijedu objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je već osmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,8 posto.


Rast od 2,9 posto je najbrži još od drugog kvartala 2008. godine, kada je BDP porastao po istoj toj stopi.


Najveći doprinos povećanju obujma BDP-a, prema podacima DZS-a, ostvaren rastom izvoza usluga, pri čemu su najznačajnije turističke usluge.