Ministar turizma

Cappelli: Turistički dolasci i noćenja te financijski pokazatelji na razini očekivanja

Hina

Gari Cappelli / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Gari Cappelli / Foto: M. TRINAJSTIĆ



Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Balama izjavio kako se u prvih osam mjeseci ove godine bilježi rast turističkih dolazaka za pet posto, a noćenja za dva posto, te da su ti i financijski pokazatelji turističke potrošnje na razini očekivanja i predviđanja.


»Nakon ključnih ljetnih mjeseci u ovoj turističkog godini sa zadovoljstvom mogu poručiti kako su pokazatelji dolazaka i noćenja, ali i financijski pokazatelji turističke potrošnje na razini naših očekivanja i predviđanja te u prvih osam mjeseci na razini cijele Hrvatske pokazuju rast od pet posto u dolascima, odnosno dva posto u noćenjima«, rekao je Cappelli koji je u Balama obišao kamp Mon Perin, tamošnji tematski bazenski kompleks Paleo Park i utvrdu Fort Forno te se sastao s članovima uprave kampa te čelništvom tvrtke Plinio.Nakon obilaska kampa, koji u ukupnom proračunu općine Bale sudjeluje s čak 21 posto davanja, ministar Cappelli obišao je starogradsku jezgru Bala.

Ministar je i ovom prigodom istaknuo kako se, nakon obilaska kampa, još jednom uvjerio da ulaganja u kvalitetu donose rezultate te omogućuju produljenje poslovanja na veći dio godine. »Primjer za to je i kamp Mon Perin koji u dosadašnjem dijelu godine bilježi rast od osam posto, a u koji je u posljednje tri godine uloženo sto milijuna kuna«, rekao je Cappelli.


Kamp Mon Perin nalazi se u neposrednoj blizini srednjovjekovnog gradića Bala, a opasuje ga devet kilometara duga šljunčano-kamenita plaža. Kamp pruža smještaj na prostranim i opremljenim parcelama, kamp mjestima namijenjenima prvenstveno šatorima, ali i u mobilnim kućicama. Kao dodatne sadržaje kamp nudi animacijske programe, događanja za djecu i odrasle, brojne sportske i rekreacijske sadržaje te restorane, beach barove i kino na otvorenom.




Inače, prema podacima iz sustava eVisitor u Istri trenutno boravi više od 175.000 turista, od čega je najviše gostiju iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije i Velike Britanije, dok su s dalekih tržišta najbrojniji gosti iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije.


Istru tijekom čitave godine posjeti oko 4,5 milijuna turista, od čega općinu Bale i grad Buzet oko 70 tisuća gostiju koji ostvaruju oko 400.000 noćenja. Od početka godine općina Bale i grad Buzet ostvarili su rast dolazaka od tri posto i rast noćenja od osam posto, pri čemu su najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Slovenije, Italije i Austrije.


Ministar Cappelli danas će posjetiti i grad Buzet, gdje će, kao izaslanih premijera Andreja Plenkovića, sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Buzeta.