Bura oko Valpova kao osobna satisfakcija

Cappelli: Kad su nas raspustili nije se nitko bunio

Dražen Ciglenečki

Uvjeran sam da županijski odbor ne bi bio raspušten zbog slobode govora jer svi traže demokratizaciju. Nadam se da će se prepoznati da smo mi još u svibnju 2011. to tražili, ističe Cappelli.



ZAGREB Burne reakcije visokih HDZ-ovih dužnosnika i kandidata za predsjednika stranke povodom raspuštanja HDZ-ovog gradskog odbora u Valpovu, satisfakcija su, kako sam kaže, za gradonačelnika Malog Lošinja Gari Cappellija.


Naime, početkom svibnja prošle godine Nacionalno vijeće HDZ-a, po nalogu je predsjednice Jadranke Kosor, raspustilo županijski odbor stranke u Primorsko-goranskoj županiji kojem je na čelu bio Cappelli.


– Istina, tada se nitko, za razliku od danas, nije javno bunio zbog toga. Ali, činjenica je da su mi mnogi u neposrednim konkatima davali potporu. U Saboru su i nakon raspuštanja imao normalnu komunikaciju s brojnim zastupnicima HDZ-a. Nisam bio označen, štoviše prilazili su mi i govorili da im je žao i neugodno.




Bilo je to drugo vrijeme, ljudi su uglavnom razmišljali o tome hoće li doći na izborne liste i zapravo im ne zamjeram što nisu javno reagirali nego su šutjeli ili su čak stegovno digli ruke za raspuštanje našeg županijskog odbora, rekao nam je jučer Cappelli koji se trenutačno nalazi na rehabilitaciji u Daruvarskim toplicama nakon operacije kralježnice.


On tvrdi da se kao predsjednik županijskog odbora nije zalagao ni za što drugo nego za demokratičnost HDZ-a, upravo ono što je sada u fokusu svih protukandidata Jadranke Kosor za dužnost predsjednika stranke.


– Ovo što se dogodilo poslije raspuštanje HDZ-a u Valpovu, javne kritike tog poteza, za mene su velika satisfakcija. Spornu sjednicu županijskog odbora, koja je bila povod našem raspuštanju, vodio sam na maksimalno demokratski način, svim prisutnim članovima omogućio sam da slobodno izraze svoje mišljenje.


Očito smo u krivom trenutku bili na krivom mjestu. Srećom, danas je druga priča i uvjeran sam da županijski odbor ne bi bio raspušten zbog slobode govora jer svi traže demokratizaciju. Nadam se da će se prepoznati da smo mi još u svibnju 2011. to tražili, ističe Cappelli.


Na spomenutoj sjednici raspravljalo se o haškim presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a audio snimke koje su tajno snimljene došle su do Jadranke Kosor koja je, nezadovoljna što su se na njima čule i kritike Vlade, donijela odluku da raspusti županijski odbor u Primorsko-goranskoj županiji i za povjerenika postavi Josipa Borića. Jednaku je sudbinu isti dan doživio i HDZ-ov županijski odbor u Splitsko-dalmatinskoj županiji.