24-postotni porast noćenja

Cappelli: Dosadašnji turistički rezultati izvrsni, najavljuju rekordnu godinu

Hina

Snimio Roni BRMALJ / Nl arhiva

Snimio Roni BRMALJ / Nl arhiva

Od početka godine do sredine lipnja u hrvatskom turizmu su ostvareni izvrsni rezultati s porastima turističkih dolazaka od 22 i noćenja od 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što pokazuje da će ova turistička godina biti rekordna, ocjena je ministra turizma Garija Cappellija



ZAGREB Od početka godine do sredine lipnja u hrvatskom turizmu su ostvareni izvrsni rezultati s porastima turističkih dolazaka od 22 i noćenja od 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što pokazuje da će ova turistička godina biti rekordna, ocjena je ministra turizma Garija Cappellija.


Uoči još jednog lipanjskog produljenog vikenda, povezanog sa sutrašnjim praznikom Dana antifašističke borbe, tijekom kojeg se očekuje dodatno pojačanje turističkog prometa i s domaćim turistima, ministar Cappelli je na upit Hine u srijedu komentirao dosadašnji tijek turističke godine ističući kako je iznimno zadovoljan.


»Od početka godine do sredine lipnja u Hrvatskoj je boravilo oko 4,5 milijuna turista, što je 22 posto više nego lani, dok je sa 16 milijuna noćenja ostvaren porast od 24 posto. To su izvrsni rezultati, a ako gledamo samo lipanj, turistički promet bilježi dvostruko snažniji rast, odnosno trenutno je u plusu od oko 40 do 50 posto, što je izvrsna najava nastavka turističke godine«, naglašava Cappelli.




Napominjući kako ohrabruju i odlične najave i buking za posezonu, za listopad pa i studeni, ministar podsjeća da od početka godine najavljuje kako bi ova godina hrvatskog turizmu mogla donijeti puno veći rast turističkog prometa od europskog prosjeka koji se predviđa da će biti 3 do 4 posto viši od lanjskog.


»Svim gostima koji planiraju doći u Hrvatsku poručujem da smo spremni da ih primimo i da imaju ugodan i siguran boravak. Očekuju ih raznolike ponude i brojni sadržaji u destinacijama, od kulturnih, zabavnih, sportskih, festivalskih i gastro manifestacija, preko brojnih novootvorenih hotela visoke kvalitete i naravno, predivna priroda uz obalu i u kontinentalnom dijelu zemlje«, poručuje Cappelli.


Što se pak tiče prelaska granica, podsjeća da su privremeno obustavljene striktne kontrole putnika na graničnim prijelazima te da je na snazi aktivacija ciljanih kontrola.


»Taj je problem, po meni, riješen brzo i učinkovito, no neminovno je da će gužvi biti u špici sezone. To je i uobičajeno zbog dolaska velikog broja turista, ali vjerujem da velikih kolona i zastoja na samim graničnim prijelazima neće biti«, kaže Cappelli.


Domaći turisti po noćenjima na drugom mjestu, odmah iza prvih Nijemaca


Ministrove najave o očekivanjima od ove godine detaljnije potvrđuju i podaci iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), odnosno iz sustava eVisitor i eCrew, prema kojima je u Hrvatsku od početka ove godine do 18. lipnja došlo nešto više od 4,5 milijuna turista ili 22 posto više nego lani, dok 16,1 milijuna noćenja predstavlja porast od 24 posto.


Najviše od ukupnih noćenja ili gotovo 4 milijuna ostvarili su Nijemci, dok su na drugom mjestu domaći turisti sa 2,1 milijun noćenja, što je vrlo rijedak podatak i poredak u zadnjih desetak godina.


Obično su na drugom mjestu iza Nijemaca bili neki strani turisti, no sada su Austrijanci na trećem mjestu s 1,6 milijuna noćenja, Slovenci na četvrtom s blizu 1,2 milijuna noćenja, dok su turisti iz Ujedinjene Kraljevine peti s nešto malo više od 952,6 tisuća noćenja.


Dubrovnik je do sredine lipnja ove godine odredište u kojemu je među svim ostalima u Hrvatskoj ostvareno najviše noćenja, blizu 1,2 milijuna, a s 858,2 tisuće slijedi ga Zagreb, potom Poreč sa 763,6 tisuća, Rovinj sa 760,7 tisuća i Split sa 544,6 tisuća noćenja.


Prema vrstama smještaja najviše je noćenja od početka godine bilo u hotelima, 7,1 milijun, a potom u objektima u domaćinstvu, oko 3,2 milijuna, a u kampovima blizu 3 milijuna.


Lipanj s najvećim porastima do sada


Odličnim polugodišnjim turističkim rezultatima puno pridonosi lipanj, u kojemu je od početka mjeseca do 18. lipnja, uključujući i protekli, produljeni vikend oslonjen na blagdan Tijelova 15. lipnja, prema podacima iz HTZ-a, u Hrvatskoj bilo 1,5 milijuna turista koji su ostvarili gotovo 6,8 milijuna noćenja.


Time su ostvareni porasti od 41, odnosno gotovo 50 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, a takvi porasti u lipnju nisu zabilježeni više od deset godina.


I u lipnju su Nijemci ostvarili najviše noćenja, potom Austrijanci, dok su domaći turisti na trećem mjestu, ispred Slovenaca i turista iz UK.