Ministar turizma

Capelli: U 2017. se očekuje 800 mln eura investicija u turizmu

Hina

Učinit ćemo sve da 2017. bude turistički uspješna kao i ova godina, a očekujemo i nastavak investicija, koje se prema prvim procjenama u idućoj godini penju na 800 milijuna eura, kazao je u četvrtak na kongresu hotelijera ministar turizma Gari Cappelli. Cappelli je na 19. kongres hotelijera, u organizaciji Udruge poslodavaca/poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), stigao s ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem. Obojica su sudjelovala na panelu o investicijama i radnoj snazi u hotelijerstvu i turizmu te istaknuli da zajednički rade na rješavanju nedostatka radne snage u toj djelatnosti, koji je eskalirao ove godine. Stvaranje uvjeta za bolje poslovanje kao i promjene u promociji, s većim naglaskom na kontinent i zdravstveni turizam, Cappelli je označio nekima od najvažnijih zadataka Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice za iduću godinu, podcrtavši pritom ulogu hotelijera.»Hotelijeri su najveći pokretači razvoja turizma. Na Lošinju, odakle dolazim, vidio sam da se u destinaciji praktički sve vrti oko njih, pa su njihovi planovi iznimno bitni za ukupne rezultate turizma u Hrvatskoj«, istaknuo je Cappelli i pozvao na više koordinacije između države i lokalne razine, pogotovo kada su u pitanju investicije hotelijera. Najavio je da će Vlada razmotriti više od 200 parafiskalnih nameta koji se tiču turizma i hotelijerstva, a u idućih 15 dana trebale bi biti gotove i smjernice promocije za iduću godinu.Istaknuo je da nije sretan što PDV na ugostiteljske usluge raste na 25 posto, ali vjeruje da će se to uspjeti iskompenzirati, pogotovo ugostiteljima, drugim mjerama na kojima Vlada radi, pri čemu je spomenuo priznavanje reprezentacije ugostiteljima kao trošak.

Iduće godine se kreće s pet centara kompetencije




U pogledu nedostatka radne snage, najavio je da se iduće godine kreće s pripremama i realizacijom pet centara kompetencija koji bi bar djelomično mogli riješiti taj problem i već 2018. dati dobre rezultate. Kazao je i da se razmatra uvoz rane snage, ali da će se prije toga problem pokušati riješiti s domaćim kadrovima.


»Ulaskom u EU našim se radnicima otvorilo to veliko tržište i sada lakše odlaze raditi u Europu, iako tamo nužno ne zarađuju više nego u Hrvatskoj, pa je moguće da nam i zato nedostaje radnika. Problem je i velika sezonalnost našega turizma, kao i velik broj nezaposlenih koji nemaju određene kvalifikacije za rad u turizmu«, kazao je Cappelli.


Dodao je da su u tijeku prekvalifikacije za turistička zanimanja što će, vjeruje, kratkoročno riješiti problem nedostatka dijela radne snage.Na Kongresu se čulo da je na zavodu za zapošljavanje blizu 40.000 nezaposlenih s turističkim zanimanjima, ali i da mnogi od njih uopće ne žele raditi u turizmu niti ih se na to može primorati.Ministar Ćorić istaknuo je problem lošeg obrazovnog sustava u strukovnim školama ustvrdivši da ga treba prilagoditi potrebama sektora.»Turizam kao i drugi sektori bije bitku s nedovoljno kvalitetnih radnika, jer kvalificiranih imamo dovoljno no nažalost ni obrazovni sustav ne ide za stvaranjem kvalitetnih kadrova«, ocijenio je Ćorić, ističući da od 2014. postoji mjera stalni sezonac kojom je trenutno obuhvaćeno 1.300 osoba što znači da nekakva primanja i doprinose primaju cijelu godinu, i kada rade i kada ne rade. Ivana Budin Arhanić iz hotelske grupacije Valamar kaže da hotelijere za iduću godinu opterećuju najave višeg PDV-a za ugostiteljstvo i lokalni porez na nekretnine, što će po njenoj ocjeni smanjiti kapacitete hotelijera za ulaganje. To, uz nedostatak radne snage, dodatno otežava planiranje i pogled na iduću godinu.»Ne treba zaboraviti ni aktivnosti konkurencije koja sigurno neće spavati i koja traže izlaz iz kriznih situacija i nove motivacije za dolaske turista snižavanjem cijena što sve treba imati u vidu u planovima«, kazala je Budin Arhanić. Ona smatra da je za hrvatski turizam najvažnije uloviti trenutni povoljni smjer s obzirom na događanja u regiji, pri čemu bi svakako bilo dobro da stopa PDV-a, ako već ne može biti niža, ne bude viša.

Potrebno je stabilno okruženje


Predsjednik nacionalne udruge hotelijera UPUHH Ronald Korotaj, ujedno i predsjednik Uprave umaškog Istraturista, naglasio je da je Hrvatska premala da bi se bavila nekvalitetnim turizmom te da se ne smije opustiti niti stati, jer je turizam vrlo živahna djelatnost u kojoj konkurencija ne spava.»Dajte nam stabilno okruženje i mi ćemo i dalje investirati. Pustite nas da radimo, jer smo najbolji kad nas nitko ne dira, a kada se god s nama bavi gubimo i vrijeme i drugo na rasprave kao sada ovo oko PDV-a umjesto da se bavimo ozbiljnim poslom«, poručio je Korotaj nazočnim ministrima i Vladi.Predsjednik Uprave rovinjske Maistre Tomislav Popović naglasio je kako će se hotelijeri morati snaći i nositi i s većim PDV-om i iskompenzirati to s čim god više budu mogli. Kristian Šustar iz zagrebačke hotelske kompanije HUP-Zagreb naglasio je pak da je Hrvatska unatoč dobrim rezultatima u turizmu i njegovom udjelu u nacionalnom BDP-u od skoro 20 posto i dalje vrlo nisko na ljestvicama koje se odnose na ulaganja u kadrove, porezna opterećenja, administrativne prepreke za poslovanje i drugo, ocjenjujući da se hrvatskom turizmu najviše vjeruje u zidove.»I dalje najviše pričamo o novim zidovima, povećanju kapaciteta i objekata u turizmu što je fizička komponenta turističkog proizvoda. U to najviše vjerujemo, ali o ljudima i kadrovima, kvaliteti radnih procesa, pa na kraju i prihodima pričamo najmanje i to zasigurno nije smjer kojim hrvatski turizam mora ići«, naglasio je Šustar.