Ravnatelj HZZO-a

Capak kaže da širenje zaraze u nas najviše ovisi o – Italiji. Otkrio i hoće li testiranje biti moguće u Rijeci

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Za ovaj u zagrebačkoj Infektivnoj klinici znamo da je maksimalno pouzdan, što je najvažnije, a kapaciteti su u ovom trenutku dovoljni, nije se još nijednom dogodilo da je bio neki zastoj. A mi ćemo postupno uvoditi i taj test, kao što imamo i druge testove na gripu, i u druge zdravstvene ustanove



Prof. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ovih dana vodi glavnu riječ u pogledu epidemiološkog nadzora nad situacijom s koronavirusom u Hrvatskoj, a u pogonu je, kao i njegovi kolege infektolozi, svakodnevno od jutra do mraka.


On ocjenjuje da se u Hrvatskoj, premda to neki smatraju pretjeranim, vodi učinkovita i primjerena strategija. Dokaz tome su, kaže, i dva nova slučaja koronavirusa potvrđena jučer, jer se time pokazalo da se ranim izdvajanjem osoba sa sumnjom na koronavirus smanjuje mogućnost za širenje virusa i njegovo prenošenje na druge osobe.


– U pričuvi imamo još mjera, a svaki dan razmatramo kako dalje.




U Švicarskoj je u tri dana 15 novooboljelih, je li to novi znak za uzbunu?


– Put između Italije i Švicarske dnevno prijeđe 70.000 ljudi, dakle puno više ljudi nego što prijeđe hrvatsku granicu iz Italije i obrnuto. Promet sa Švicarskom je intenzivniji i normalno je da se bolest u većoj mjeri prenosi na populaciju Švicarske. Oni čak imaju jedan dio zemlje gdje žive Talijani, dakle to je normalan promet i dogodilo se očekivano prelijevanje bolesti na Švicarsku.


Hoće li stanje kod nas idućih dana i tjedana ovisiti o stanju u Italiji?


– Ono najviše ovisi o stanju u Italiji. Oba slučaja koja imamo su povezana s Italijom, a ovi svi drugi su povezani s tim slučajevima iz Italije. Dakle, Italija nam je u ovom trenutku presudna.


Stižu novi testovi za zdravstveni sustav, najavili ste da će idući tjedan biti u HZJZ-u. Hoće li riječki KBC, koji je, mogli bismo reći najviše na udaru, dobiti svoje testove, da ne mora slati uzorke u Zagreb?


– Nije to tako jednostavno. Mi želimo maksimalnu pouzdanost tih testova. Za ovaj u zagrebačkoj Infektivnoj klinici znamo da je maksimalno pouzdan, što je najvažnije, a kapaciteti su u ovom trenutku dovoljni, nije se još nijednom dogodilo da je bio neki zastoj. A mi ćemo postupno uvoditi i taj test, kao što imamo i druge testove na gripu, i u druge zdravstvene ustanove.


Ustanovljeno je da se ovaj koronavirus ipak najviše širi u krugu obitelji, pa je od prof. Markotić dobio i pridjev »obiteljskog virusa«. Što to u ovoj situaciji znači?


– To je znak da se virus teže prenosi. Kad bi se brže širio dalje, to bi značilo da se prenosi kao gripa. Jer gripa se prenosi sitnim kapima, aerosolom, taj aerosol dugo lebdi po zraku i vi možete šest do sedam sati nakon što osoba koja ima gripu izađe iz te prostorije udahnuti njegov aerosol. Ako se prenosi krupnim kapima, onda to znači da treba bliži kontakt i da se bolest teže prenosi.


Dakle pozitivan znak?


– Da, to je pozitivan znak.