Panika na financijskim tržištima

Čak i u slučaju dogovora s Grčkom, euro nastavlja slabiti

P. N.

Budući da niti jednoj strani nije u interesu nagli i neplanirani izlazak Grčke iz Eurozone, pregovori o rješavanju trenutne situacije i dalje traju što znači da su veliki i nagli pomaci na financijskim tržištima će se idućih dana gotovo sigurno nastaviti



Odluka grčke vlade o odbijanju uvjeta pod kojima bi EU pomogla pri otplati grčkog duga i održavanju referenduma na kojem bi narod odlučio hoće li prihvatiti uvjete ili ne, uzrokovala je paniku na financijskim tržištima.


Odmah pri otvaranju tržišta došlo je do naglog slabljenja EUR te jačanja USD i CHF. EUR je u odnosu na USD oslabio približno 1,5 %, a u odnosu na CHF približno 1 %. 


Dionice su reagirale mnogo snažnije od valuta. Američki SP500 indeks pao je približno 1,8 %, a njemački DAX čak 5 %, no od jutros imaju tendenciju rasta.




Budući da niti jednoj strani nije u interesu nagli i neplanirani izlazak Grčke iz Eurozone, pregovori o rješavanju trenutne situacije i dalje traju što znači da su veliki i nagli pomaci na financijskim tržištima će se idućih dana gotovo sigurno nastaviti, analizira Admiral Markets.


Mogući scenariji:


Neuspjeh u pregovorima


Panika na financijskim tržištima će se nastaviti, a euro i europske dionice će nastaviti padati. Budući da bi se strah od ponovne nestabilnosti bankovnih sustava Italije, Španjolske i Portugala vjerojatno vratio, postoji mogućnost masovnog podizanja novca iz banaka i u tim zemljama. Europska centralna banka u slučaju negativnih pregovora gotovo bi sigurno počela ubrizgavati još više novca u financijski sustav kako bi osigurala dovoljnu likvidnost, što bi dovelo do novog vala slabljenja eura. U ovom scenariju, tečaj EUR bi u odnosu na američki dolar vjerojatno u manje od mjesec dana pao 5-10 %.


Uspjeh u pregovorima


Ukoliko dođe do uspješnog dogovora po pitanju ostanka Grčke u Eurozoni i otplati dugova, fokus financijskih tržišta će se prebaciti na monetarnu politiku dvije najvažnije centralne banke na svijetu – američku i europsku. Budući da razlika u politici koju će ove dvije banke provoditi u bliskoj budućnosti pogoduje dugoročnom jačanju američke valute, eventualno jačanje eura u idućim danima ili tjednima neće biti dugog vijeka. Ukoliko tečaj EUR/USD poraste nekoliko posto i dosegne npr. 1,1500 našao bi se na dobroj razini za srednjoročnu ili dugoročnu kupnju američkog dolara.