Neobična situacija

Čak 1.413 korisnika ne prima mirovinu jer još nisu dostavili svoj OIB. U čemu je stvar?

Gabrijela Galić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

 Ako ti korisnici mirovina postoje, onog trenutka kada dostave traženi OIB, uz tekuću mirovinu bit će im isplaćeni i zaostaci



ZAGREB Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) još uvijek 1413 korisnika mirovina nisu dostavila svoje podatke o OIB-u, pa je na isplati mirovine u kolovozu za srpanj, ukupan iznos obustavljenih isplata mirovina bio gotovo 560 tisuća kuna.


Tako, pune tri godine i devet mjeseci od početka projekta dostave OIB-a dio korisnika mirovina iz Hrvatske i inozemstva nije dostavio svoje podatke, odnosno mirovine im se ne isplaćuju. Ako ti korisnici mirovina postoje, što je upitno ako im tri godine i devet mjeseci mirovina nije nedostajala, onog trenutka kada dostave traženi OIB, uz tekuću mirovinu bit će im isplaćeni i zaostaci.


Prema podacima HZMO-a, od ukupno 1.413 korisnika kojima je isplata u kolovozu za prethodni mjesec obustavljena zbog nedostavljenog OIB-a, njih 28 ima prebivalište u Hrvatskoj te 1.385 u inozemstvu. Pritom je najveći broj korisnika mirovine koji nisu dostavili OIB u Njemačkoj – 451 korisnik – te Australiji gdje je obustavljeno 315 mirovina. U Srbiji je 98 korisnika mirovine kojima se ona ne isplaćuje, a u BiH njih 114. Iz Austrije nedostaje 91 potpuni podatak kako bi se mirovine isplaćivale, iz Francuske 61, Italije 64, Kanade 51, Švedske 26, Švicarske 14…




Prvi put mirovine su zbog nedostavljenog OIB-a obustavljene u studenom 2013. Tada mirovinu za listopad nije primilo 49.586 korisnika. Mahom je bila riječ o inozemnim korisnicima, jer na početku tog projekta nisu bili poznati podaci za nešto više od 2,8 tisuća korisnika s prebivalištem u Hrvatskoj. S vremenom se broj smanjivao, no očito još uvijek ima onih koji mirovinu ne primaju iako na nju imaju pravo.


Koalicijska Vlada SDP-a koja je pokrenula postupak sređivanja evidencija mirovinskog osiguranja, zatekla je preko 80 tisuća korisnika mirovina bez OIB-a. No, korisnici za koje se taj podatak nije mogao službenim putem prikupiti u nekoliko su navrata dobili informaciju o tome što trebaju učiniti kako ne bi privremeno ostali bez mirovine. Tek kada se stvarna obustava počela primjenjivati upute su shvaćene ozbiljno. Cijela akcija rezultirala je i otkrivanjem kriminalnih radnji, odnosno isplata mirovina korisnicima koji su odavno mrtvi.