Hrvatska razvija strategiju inovacija

Čačić nudi besplatne doktorate

Branko Podgornik

Država će platiti doktorat svim građanima koji su spremni obvezati se da će nakon toga najmanje tri godine raditi u nekoj hrvatskoj tvrtki



ZAGREB  – Država će platiti doktorat svim građanima koji su spremni obvezati se da će nakon toga najmanje tri godine raditi u nekoj hrvatskoj tvrtki, a zbog toga ćemo formirati poseban fond s barem nekoliko milijuna kuna, najavio je Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Cilj nam je hrvatsko gospodarstvo povezati sa sveučilištem i znanosti, kako bi se povećala njegova konkurentnost, dodao je Željko Jovanović, ministar znanosti i obrazovanja.


– Hrvatska ima razmjerno malo doktora znanosti, a dodatni je problem to što samo 15 posto njih radi u gospodarstvu, dok se u Americi taj broj penje na 80 posto, objasnio je Jovanović na svečanosti na kojoj su dvojica spomenutih ministara potpisala sporazum o suradnji dvaju ministarstava i najavila izradu »Nacionalne strategije inovacija Republike Hrvatske od 2013 do 2020.« Tu će strategiju tehnički i financijski podržati Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) iz Pariza.


Ulaganje u inovacije je jako bitna stvar. To je put koji će Hrvatskoj omogućiti korištenje najvrednijeg prirodnog bogatstva, ljudske pameti, izjavio je tom prigodom Alan Paić, hrvatski stručnjak koji je u OECD-u zadužen za jugoistočnu Europu. On je podsjetio da neke zemlje imaju naftu, a neke imaju ideje.




– Žalosno je što Hrvatska nema strategiju inovacija. Sada je moramo napraviti i zato što bez nje nećemo moći koristiti novac iz fondova EU, namijenjen za poticanje inovacija i znanosti, otkrio je Čačić.


Hrvatska je u istraživanja i znanost dosad ulagala samo 0,8 posto BDP-a, dok najrazvijenije europske zemlje ulažu oko 3 posto. Stvaranje fonda za financiranje (skupih) doktorata ljudima koji će raditi u gospodarstvu naš je prvi korak u jačem poticanju inovacija, najavio je Čačić.


Istraživanja OECD-a pokazala su da se svaki euro, uložen u istraživanje i razvoj, nakon pet godina gospodarstvu vraća u 12 do 15 puta većem iznosu. Najveći muliplikator ima Belgija koja svaki taj uloženi euro vrati u 24 puta većem iznosu, podsjetio je Čačić.