Uspješna Hrvatska

Čačić i Josipović donijeli izborne liste u DIP: Očekuju 5 do 10 mandata

Hina

Foto D. Tadić / Cropix

Foto D. Tadić / Cropix



ZAGREB Čelnici koalicije Uspješna Hrvatska donijeli su u ponedjeljak u Državno izborno povjerenstvo (DIP) kandidacijske liste za svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, za XI. izbornu jedinicu, u kojoj glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj te za XII. jedinicu, u kojoj svoje zastupnike biraju predstavnici nacionalnih manjina.


Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Ivo Josipović pojasnio je kako je koalicija u XII. Izbornoj jedinici istaknula kandidate za zastupnike romske i bošnjačke nacionalne manjine, a očekuje da će izborni rezultat koalicije biti jako dobar.


»Siguran sam da će ovi izbori pokazati kako ipak nije nužno da se biračko tijelo dijeli samo na dvije tzv. velike stranke. Mi drugi imamo što ponuditi, to se vidi i iz naših programa i iz naših biografija«, rekao je Josipović.




Komentirajući reakcije na izborne spotove svoje stranke koje je objavio na Facebooku, Josipović je kazao kako su one odlične. »Tim prije što smo imali određenu malu blokadu u medijima, teško se do njih dolazilo. Sad smo bili u svim medijima, bilo je onih kojima se spot ne sviđa, neka, važno je da se priča«, uvjeren je.


Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić očekuje da će koalicija Uspješna Hrvatska u novom sazivu Sabora imati između pet i 10 zastupnika. »Kad govorimo o Narodnoj stranci – reformisti, onda je to između tri i pet mandata. To su naša očekivanja, a naravno, izbori su ti koji govore o tome«, kazao je.


Najbolji uspjeh svoje stranke Čačić očekuje u III. Izbornoj jedinici, koja obuhvaća Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Međimursku županiju.


»U III. očekujemo dva, realno tri mandata, a četiri nisu realna, tako stvari stoje. U svim jedinicama imamo vrlo kvalitetne prve kandidate na listama, vrlo ugledne, snažne i politički iskusne i vjerujem da i izvan III. postoje ozbiljne šanse u svim jedinicama u kojima nastupamo. Tu su zastupnik Petar Baranović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, načelnik Petrinje Darinko Dumbović, bivši zastupnik i predsjednik Uprave Hrvatskih voda Jakša Marasović. Iza svakog od tih imena stoje provjerljive biografije i nitko od njih nije nepoznanica. Nitko od njih se ne nudi s osnovnom porukom ‘nitko ne zna tko sam pa možda prođe’. Ovi ljudi idu sa svojim imenima i prezimenima i stranka je samo tu da da dodatnu težinu listi«, tumači Čačić.


Na pitanje o mogućnosti poslijeizbornog koaliranja odgovorio je: »Očito je i to govorim duže vrijeme, sada je to valjda svakome jasno, nije na nama da mislimo o njima, a jest na njima da jako misle o nama«.


DIP će izborne liste primati do ponoći, kada istječe rok za njihovu predaju, a za 11 sati najavljen je dolazak predstavnika koalicije Hrvatska raste okupljene oko SDP-a.