Narodna stranka - reformisti

Čačić: Poskupljenje struje je nepotreban udar na džepove građana

Hina

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

»Danas govorimo o novim poskupljenjima bez obzira što HEP i dalje ima visoke profite, a rješenja se traže u tome da to ili HEP plati kroz određenu akrobatiku unutar same firme, a navodno ne građani, što je apsolutno laž. Činjenica je da će se 1,8 milijardi kuna odlijevati u privatne džepove privatnih kompanija. Ovdje se radi o ekstra profitima za koje ne postoji niti jedan temelj«, tvrdi čelnik Reformista



ZAGREB Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić u četvrtak je najavljeno poskupljenje struje od 12 posto ocijenio nepotrebnim i neprimjerenim, ustvrdivši da taj potez pokazuje da je država zakazala.


»Sve to je ozbiljan i nepotreban udar za standard građana. Kad nema drugih rješenja moraju se povlačiti radikalni potezi, no kad nema potrebe za poskupljenjima, najavljivati to nije primjereno i pokazuje da je država zakazala«, komentirao je Čačić na konferenciji za novinare informaciju da bi od 1. siječnja iduće godine poskupjela struja.


Kazao je da je bivša Milanovićeva vlada povlačila novac od dobiti, no da se nije se investiralo niti se smanjila cijena struje, već je time krpan budžet.




»Danas govorimo o novim poskupljenjima bez obzira što HEP i dalje ima visoke profite, a rješenja se traže u tome da to ili HEP plati kroz određenu akrobatiku unutar same firme, a navodno ne građani, što je apsolutno laž. Činjenica je da će se 1,8 milijardi kuna odlijevati u privatne džepove privatnih kompanija. Ovdje se radi o ekstra profitima za koje ne postoji niti jedan temelj«, tvrdi čelnik Reformista.


Rješenja bivših vlada su samoubilačka


Čačić je rješenja bivših vlada nazvao samoubilačkima. Ova tehnička danas zabila je, ustvrdio je, zadnji čavao u lijes zatvaranjem koncepta Plomina C koji je već bio potpuno definiran, bez ijednog centa u investiciji, samo korištenja postojećeg kapaciteta. »Sljedećih 30 godina to bi dizalo BDP 0,5 posto i učešće te temeljne energije sa 6,5 posto na 12«, dodao je Čačić, navevši da Europa ima 30 posto, a Njemačka 40 posto. »To bi dvaput smanjilo zagađenje i povećalo proizvodnju«, poručio je.


Naveo je da je zakon koji je stvorio zakonsku podlogu za priključenje novih vjetroelektrana i povećao kvotu s propisanih 400 MW, koji su definirani tehničkom podlogom u vrijeme kad je on bio ministar, na 744 MW i time stvorio obvezu plaćanja samo tvrtci CEMP u iznosu dodatnih 65 milijuna kuna godišnje kroz 14 godina, proglašen donesenim uz podršku 75 zastupnika 2015., dok je istovremeno isti zakon s istim brojem glasova odbijen 2014. jer organske zakone Hrvatski sabor donosi većinom glasova svih zastupnika, dakle minimalno 76 zastupnika.


Naglasio je da i da su tim zakonom ukinuti tehnički kriteriji koji su također predstavljali prepreku za priključenje navedenih vjetroelektrana.


»Zanimljivo je da su ugovori za obvezni otkup električne energije po zagarantiranoj tarifi od 71 lipu po kWh sklopljeni s Hrvatskim operatorom za tržište energije (HROTE) na staru godinu 2013., istog dana kad je upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dalo potrebne dozvole, a da je od sljedećeg dana zagarantirana tarifa bila 53 lipe po kWh. Time se, u kombinaciji sa zakonom koji je donesen u drugom pokušaju kad su te financijski bitne odrednice bile u tekstu, pa je vladajuća većina bila spremna ne primijetiti da se radi o organskom zakonu, hrvatske građane dovelo u poziciju da danas i sljedećih 14 godina plaćaju dodatne milijarde kuna troškova«, kazao je Čačić.


Ustvrdio je da se radi o direktnom otimanju novaca iz džepova građana i prebacivanje u privatne džepove.


Dodao je da nitko ni na kakav način nijednim propisom ni odlukom nije obvezao HROTE da bilo što potpiše, a posebno ne na zadnji dan važenja cijene koja je 33 posto viša od cijene koja je postala važeća već sljedeći dan.


Podilaženje lobijima


»Zbog podilaženja određenim lobijima, bez ikakve obveze Hrvatske u odnosu na Europsku uniju ili bilo koga, na kraju građani plaćanu 12 posto skuplju struju bez obzira hoće li se to vidjeti direktno u računu ili će HEP unutar sebe pokriti taj trošak i time 100 posto državni HEP financira privatne kompanije. Građani to sve plaćaju, jer HEP ima za taj iznos manji prostor za investicije ili za transfer dobiti u proračun ili za smanjenje cijene struje«, naglasio je.


Najavio je da će, ukoliko to pitanje nitko ne povuče u Saboru, Reformisti u toj instituciji zatražiti očitovanje o tome radi li se o o organskom ili ne zakonu.


Izjave predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca da bi se u državne i javne tvrtke trebalo zapošljavati po nacionalnim kriterijima ocijenio je kao gluposti. »Naravno da je to glupost. U državne i javne tvrtke ne bi se trebalo zapošljavati nikako osim po rezultatu«, kazao je.