Referendumske inicijative

ČUVARICA USTAVA? Čak četiri savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović potpisala su za “Narod odlučuje”

Dražen Ciglenečki

Kolinda Grabar-Kitarović sa savjetnicima Matom Radeljićem, Domagojom Juričićem i Antom Deurom / Fopto: D. KOVAČEVIĆ

Kolinda Grabar-Kitarović sa savjetnicima Matom Radeljićem, Domagojom Juričićem i Antom Deurom / Fopto: D. KOVAČEVIĆ

Potpisao sam oba pitanja »Narod odlučuje«, a i za referendum za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije – potvrdio nam je Ante Deur



ZAGREB Sukobu između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade, odnosno dijela vodstva HDZ-a, u vezi s demografskim problemima još se ne nazire kraj, a na toj je relaciji došlo do nove konfrontacije, koja je bi mogla imati i puno ozbiljnije političke posljedice nego nepristanak premijera Andreja Plenkovića na zajedničku sjednicu Vlade. Predsjednica i premijer u potpunosti su se razišli u ocjenama referendumske inicijative »Narod odlučuje«.


Dok je Plenković promašenim i neodgovornim nazvao prijedloge referendumskih pitanja za koja su oni skupili preko 390 tisuća potpisa, Kolinda Grabar-Kitarović ih je jučer bezrezervno podržala. Istina, ona je svoju izjavu u Osijeku započela konstatacijom da se »drži preporuka Venecijanske komisije i ne miješa u referendume«.


U Uredu predsjednice potvrdili su nam da je ona, prije nego što je krenulo prikupljenja potpisa, primila Željku Markić, faktičnu lidericu »Narod odlučuje«, a činjenicu da o tome tada nisu izvijestili javnost objasnili su na sličan način, željom da »ne utječu na rezultate skupljanja potpisa«.


Čvrsti stav




Ali, predsjednica je već i tim činom iskazala potporu izmjeni izbornih pravila što traži Željka Markić, a jučer ju je nedvosmisleno i javno manifestirala.


– Moj je čvrst stav da se mora poštovati volja naroda. U ovom je slučaju, koliko mi je poznato, skupljeno dovoljno potpisa za referendum, a za nas političare, državnike, posebno je bitno da uključimo tu volju naroda. Očito su građani davanjem svojih potpisa pokazali da žele promjene, da se na neki način protrese taj politički život u Hrvatskoj i političke elite. Pokazali su želje za izmjenu izbornog zakona koje su sasvim legitimne.


Ljudi žele više participirati, žele imati veću ulogu u izboru svojih neposrednih predstavnika, rekla je novinarima Kolinda Grabar-Kitarović, koja je napomenula i da bi »voljela da volja naroda bude uključena i u druge sfere života«. Znakovito je da predsjednica uopće nije pravila razliku između dva pitanja za koja su »Narod odlučuje« prikupljali potpise. Jednim se, primjerice, zahtijeva smanjivanje ukupnog broja saborskih zastupnika, pa tako onda i manjinskih, te uvođenje tri preferencijska glasa, a drugim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo odlučivanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu.


»Svako diranje u prava manjina nije u skladu s Ustavom i ne vidim kako bi se o tome moglo odlučivati o referendumu. Takvo zadiranje u prava manjina za mene kao predsjednika HDZ-a i Vlade apsolutno je neprihvatljivo«, izjavio je u četvrtak Plenković. Od predsjednice se takvo što jučer nije moglo čuti.


Potpisi savjetnika


A da ona nema nikakvih dvojbi o referendumu koji pokušava inicirati »Narod odlučuje« sugerira i to što su, kako smo neslužbeno doznali, njezina četiri savjetnika, uz predsjedničino znanje, potpisala ovu peticiju.


Riječ je o Mati Radeljiću, Anti Deuru, Tomislavu Madžaru i Vladi Galiću. Prva dvojica su nam to i potvrdila, s tim da je Radeljić inzistiralo da svojim potpisom nije podržao pitanje o ograničavanju prava zastupnika nacionalnih manjina.


– Osobno podržavam želju građana da se izjasne o tome da se smanji broj zastupnika i izborni prag i uvedu tri preferencijalana glasa. To sam potpisao, ono drugo nisam – rekao nam je Radeljić, savjetnik predsjednice Republike za unutarnju politiku.


Posebni savjetnik za branitelje Deur nije, pak, okolišao.


– Potpisao sam oba pitanja »Narod odlučuje«, a i za referendum za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije – ističe Deur.


Madžar, posebni savjetnik zdravstvo i sport, izbjegao je jednoznačan odgovor.


– Ovo je svačija osobna stvar. Ali, mislim da nije dobra referendumska inicijativa koja se tiče manjinskih zastupnika – kazao nam je Madžar.


Nismo uspjeli doći do Vlade Galića, savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost.


Željka Markić nije htjela komentirati snažnu podršku što ju je dobila s Pantovčaka.


Radin iznenađen


Potpredsjednik Sabora Furio Radin, koji je ovog tjedna bio dio predsjedničinog izaslanstva prilikom posjeta Italiji, iznenađen je njezinom jučerašnjom izjavom.


– Predsjednica je prva hrvatska građanka, ali je zadnja osoba u državi koja bi mogla govoriti o protresanju političkog života u Hrvatskoj, jer ona je jamac Ustava i stabilnosti institucija. Sve dok se Ustav ne promijeni, predsjednica ga mora poštovati. Osim toga, dok smo neki dan stajali pred rimskim Panteonom, predsjednica mi je jasno rekla da se položaj zastupnika nacionalnih manjina ne smije mijenjati, da u Saboru ne smije biti zastupnika različitih kategorija. Nadam se da me neće demantirati – kazao nam je Radin.