Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Prema nekima široke ruke

CRKVA NEMA PA JOJ TREBA Župnim uredima i provincijama Bandić lani dao 13 milijuna kuna

Za uređenje daruvarske crkve, kojeg možda nije bilo, Bandić dao 95 tisuća kuna / Snimio Renato Petek
Za uređenje daruvarske crkve, kojeg možda nije bilo, Bandić dao 95 tisuća kuna / Snimio Renato Petek
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2018. u 19:46 2018-01-13T19:46:36+01:00

Radi se o nizu donacija, o kojima je Bandić odlučivao od 15. veljače do 15. prosinca prošle godine, ukupno u 67 navrata

ZAGREB   Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je ovih dana dva gadna fronta – jedan sa sindikatima u Zagrebačkom holdingu oko isplate božićnica, a drugi s Ministarstvom obrazovanja i znanosti oko kurikularne reforme, informatike i vjeronauka. U prvom slučaju je, suprotno slovu kolektivnog ugovora, radnicima Holdinga isplatio tek polovinu božićnice, pravdajući to činjenicom da su ta primanja u gradskoj upravi niža.

Iz sindikata mu uzvraćaju da će Grad sasvim sigurno izgubiti na sudu i cijene ukupnu štetu na 10-15 milijuna kuna.

Radio po Aktima

U slučaju obrazovanja, Bandić je na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak, ustvrdio da se informatika uvodi u škole kako bi se izgurao vjeronauk, sve s ciljem zatiranja nacionalnog identiteta.

»Žao mi je, ali doista ne mogu polemizirati o obrazovnoj reformi s nekim tko ne vlada osnovnim pojmovima i konceptima», uzvratila mu je ministrica Blaženka Divjak.

Ured gradonačelnika bez odgovora na naša pitanja

Na adresu Ureda gradonačelnika smo još u četvrtak poslali pitanja o tome kako je moguće da se u isto vrijeme radnicima Holdinga, suprotno slovu kolektivnog ugovora, smanjuju božićnice, a s druge strane dijeli 13 milijuna kuna na zahtjev za pomoć župnim uredima. Zatražili smo i račune kojima se pravdaju troškovi za dodijeljena sredstva. Do zaključenja ovog broja iz Ureda gradonačelnika još nema nikakvog odgovora.

I dok Bandić vodi bitke oko vjeronauka i 10 do 15 milijuna kuna troška, jedan zanimljiv detalj da se iščitati iz Akata gradonačelnika u 2017. godini. Gradonačelnik je, naime, za razne crkvene potrebe iz gradskog proračuna Aktima gradonačelnika dodijelio skoro punih 13 milijuna kuna! Radi se o nizu donacija, o kojima je Bandić odlučivao od 15. veljače do 15. prosinca prošle godine.

U ukupno 67 navrata, gradonačelnik je za potrebe župa, Katoličkog sveučilišta, provincija i samostana u Hrvatskoj i BiH dodijelio 12.838.850,96 kuna i 13.400 eura.

Radilo se tu o potporama za donatorske večere, građevinske radove, nabave orgulja, adventsko ukrašavanje – desetak tisuća 'vamo, desetak tisuća tamo i svota je narasla do pozamašnih 13 milijuna kuna. Rekordno široke ruke je gradonačelnik bio prema Župi Svih Svetih u Sesvetama kojoj je Bandić 29. rujna dodijelio 990 tisuća kuna.

Spartansko uređenje

Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska! u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek zgrožen je činjenicom da se toliki novac iz proračuna dodjeluje samo temeljem najobičnijih zahtjeva.

– To je potpuno neprihvatljivo. Pojedine župe i razne udruge na taj način dobivaju puno veća sredstva od onih koja se mogu dobiti za realizaciju projekata i programa putem javnih natječaja koje raspisuju gradski uredi –  kaže Petek. On upozorava i na činjenicu da u gradu postoji velika potreba ulaganja u vrtiće, ili primjerice u sklonište Autonomne kuće za žrtve nasilja.

Zanimljivo, između Božića i Nove godine Petek je bio u Daruvaru, u kojem se nalazi Župa Presvetog Trojstva, kojoj je Bandić 15. prosinca dodijelio 95 tisuća kuna u svrhu adventskog ukrašavanja župne crkve i parka, te opremanje župnog dvora.

– Vidljivo je na fotografijama koje sam snimio da se ne može primijetiti da su ta sredstva utrošena –  kaže Petek koji nam je poslao fotografije na kojima je adventsko uređenje više nego spartansko. Ipak, ne želi žuriti sa zaključcima dok ne dobije uvid u izvješće o utrošenim sredstvima koje treba dobiti Ured gradonačelnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma