Graditi se mora

ČOVJEK KOJI MIJENJA LICE KRKA Investitor u luksuzne vile uspijeva ih prodati i prije – završetka gradnje

Robert Frank

Imam viziju i osigurano tržište - Denis Šikljan

Imam viziju i osigurano tržište - Denis Šikljan

U bivšoj državi o urbanizmu se više vodilo računa, respektiralo ga se. Čitavi su se gradovi razvijali planski, s određenim smislom pa se tako dogodio i Novi Zagreb 60-ih godina prošlog stoljeća. I u Rijeci imamo pozitivne primjere urbanističkih rješenja poput odluke o nasipavanju obale južno od gradske ure



Graditi se mora, to je poslovni i životni moto Denisa Šikljana, vlasnika krčke tvrtke Degrad koja je, isto kao i on, sinonim za gradnju luksuznih vila i mediteranskih kamenih kuća. Denis Šikljan je strastveno opsjednut urbanizmom, atrhitekturom i gradnjom.


Kad priča o tome, prepun je dobre energije i pozitivnih vibracija. Svoje graditeljske snove i ideje zadovoljno pretvara u djelo. Rijetka je i mnogima neostvarena privilegija kad čovjek može raditi što želi i u tome je uspješan.


Tom krčkom investitoru, po prirodi esteti koji cijeni lijepe stvari i još ljepše građevine, nastale u njegovoj mašti koja je ishodište odakle ih se poslije pretače u konkretne projekte, posao cvjeta.




Vjerojatno to nisu brojke od kojih će jednog Ivicu Todorića na vrhuncu moći zaboljeti glava, no Denis Šikljan je itekako ozbiljan poslovni čovjek, 46-godišnjak koji s pravom nosi titulu najvećeg privatnog investitora u građenju ekskluzivnih turističkih objekata na Krku.


Gradnjom luksuznih kuća i apartmana podiže se kvaliteta destinacije


Gradnjom luksuznih kuća i apartmana podiže se kvaliteta destinacije



– Iako se može dobiti dojam kako investiranje u gradnju ekskluzivnih vila nosi sa sobom golemi novac, to baš i nije tako. Naravno, zaradi se, i to je jedan od motiva. No ja ovaj posao ipak radim zato što ga volim raditi, zato što vidim da ima smisla, da smo uspješni i da tržištu nudimo ono što ono želi. Kad krećemo u gradnju nekog objekta, samostalne vile ili objekta s više luksuznih stanova, i prije nego što završimo gradnju, sve je već prodano, kaže Šikljan dok stojimo na drugom katu jedne od vila koju je nedavno prodao.



Denis Šikljan je dopredsjednik nogometnog kluba Krk, ali i jedan od sponzora HNK Rijeka.


– Krk je moja ljubav, izrasao je u ozbiljnu nogometnu organizaciju koja zahtijeva veliki angažman nas koji smo u klubu volonterski. Rijeka je posebna priča. To je moja radost i mladost. Odrastao sam na Zametu, a stadion Kantrida i portić bili su moja svakodnevica. Rujevica je super mjesto, koje svakog čovjeka i sportaša puni pozitivnom energijom. Moja je želja da se ta energija prelije na život, da krene s Rujevice i osvoji grad, pa da krene još šire… HNK Rijeka je pravi primjer stvaranja pozitivne priče gdje uopće nisu presudni milijuni eura, nego vizija vodećih ljudi projekta na čelu s istinskim vizionarom Damirom Miškovićem, kaže Šikljan.



»Vlasnik je Mađar«, kaže Šikljan za apartman s kojeg puca pogled prema Opatiji i Učki. Na velikoj terasi apartmana, čija bi cijena mogla biti oko pola milijuna eura plaćenih za prostor od oko 120 četvornih metara, golemi je jacuzzi. Unutrašnjost te kuće je prekrasno uređena, odmjereno, decentno. Dolje, u prizemlju, nalazi se bazen. To je već standard. Nitko ni ne pomišlja na ovakve gradnje bez bazena kao neizostavnog dijela projekta. Šikljan s ponosom pokazuje dvije parcele koje vode prema moru.


»I tu ćemo graditi. Već imamo planove«, zadovoljno ističe. On je investitor s vizijom i osiguranim tržištem.


»Stvarno nemamo problema s prodajom. Kupci su 95 posto stranci – Austrijanci, Talijani, Nijemci – koji su prepoznali našu kvalitetu kao vrhunsku. Pratimo najnovije trendove u izgradnji, posjećujemo sve relevantne sajmove koji se bave investiranjem u gradnju. Puno ulažemo u sebe i nova znanja«, kaže Šikljan.


Novi izazovi


Kao što pomorci moraju ploviti, investitori u građevinarstvu moraju graditi. Graditi se mora – nije to samo biznis, kod Denisa Šikljana to je stil i smisao života, nekakvo poslanje koje on slijedi. Popis njegovih trenutnih investicija je impresivan. Djeluje nestvarno da jedan čovjek i jedna tvrtka na otoku kao što je Krk mogu toliko graditi.


Unutrašnjost jedne od kuća


Unutrašnjost jedne od kuća



– Završavamo gradnju kompleksne zgrade na lokaciji Rovi, tek nekoliko stotina metara od mora. Projektirao ju je već proslavljeni arhitekt, naš Riječanin Idis Turato. Očekuje se da će ova vila pobrati značajne arhitektonske nagrade. Istodobno završavamo i sedam vila u Pinezićima, svaka sa samo jednim stanom od otprilike 250 četvornih metara. Sve su, naravno, već prodane. Da smo ih imali još toliko, sve bi ih unaprijed prodali ili najkasnije do kraja gradnje. Rasprodali smo i upravo završenu zgradu s četiri luksuzna stana na najboljoj lokaciji u borovoj šumi u centru Krka. Pred nama su novi izazovi: gradnja vjerojatno najskuplje rezidencije na Krku, Ville Maris, gdje očekujemo prodajne cijene stanova oko 4.000 eura po četvornom metru.


Urbanizam je najvažnija znanost življenja koja mora biti u stanju anticipirati narednih 20 do 30 godina, kaže Denis Šikljan


Urbanizam je najvažnija znanost življenja koja mora biti u stanju anticipirati narednih 20 do 30 godina, kaže Denis Šikljan



Stanovi će biti s garažama i liftom, velikim bazenom, spa wellnessom, a sve na parceli od preko 3.000 četvornih metara neposredno uz more. U gradu Krku smo konzultanti na završavanju feasibility studije izgradnje boutique hotela s pet zvijezdica. Najesen krećemo s gradnjom još tri luksuzne vile, jednim objektom u centru Malinske i jednim u Krku. Također, s našim partnerom, renomiranom građevinskom tvrtkom GP Krk, zajedno nastavljamo s projektom Smokovik. Radi se o naselju u neposrednoj blizini vrtića, škole i Doma zdravlja, kao zasebnoj urbanoj cijelini s 20 stanova i 14 kuća. Taj projekt ide fazno, a ove godine krećemo s gradnjom pola planiranih objekata. Kod nas je jako dinamično, kaže Šikljan.


U Hrvatskoj, naprimjer, imamo najveći PDV na stanogradnju u Europi.


U Hrvatskoj, naprimjer, imamo najveći PDV na stanogradnju u Europi.



Uvjeren je da gradnjom luksuznih kuća i apartmana podiže samu destinaciju. Destinacija nije samo broj ostvarenih noćenja čime se mnogi vole hvaliti.


– Arhitektura je zasigurno najbitniji faktor destinacije koja je kompleksna isto kao i urbanizam. Upravo zato je izazovna. Izuzetno sam sretan što moja tvrtka Degrad s arhitekturom koju promoviramo i gradnjom kojom se mi bavimo definira ovo područje privlačnom i atraktivnom destinacijom. Nažalost, država nam sa svojim rješenjima često nije partner u svim tim procesima. U Hrvatskoj, naprimjer, imamo najveći PDV na stanogradnju u Europi. Sve zemlje u našem okruženju imaju povlašteni PDV na stanogradnju od 8 ili 9 posto, a mi imamo 25 posto. Ako je neki projekt stanogradnje u kojem sudjelujem uspješan, ako prodamo sve stanove, država kroz moju investiciju, uzimajući ono što joj pripada, zaradi tri puta više nego ja kao investitor! Naravno, ako nešto krene po zlu, sam snosim rizik i štetu. Golemi problem je i birokracija.


Emocija za posao


Stastus najvećeg investitora u građenju luksuznih nekretnina na Krku Denis Šikljan nije stekao visokim akademskim obrazovanjen, ni zvanjem inženjera građevine ili arhitekture. Formalno, tek je završio srednju Ugostiteljsku školu u Opatiji.


– Moj životni fakultet je ulica, odrastanje u tom ambijentu, snalaženje, usvajanje određenih vještina. Kad kažem ulica, mislim na sve ono najpozitivnije što na njoj možeš pokupiti. Početak poslovne karijere proveo sam u poslovima s osiguranjima, a već 20 godina sam u biznisu s nekretninama. Krenuo sam s agencijom za posredovanje u kupoprodaji nekretnina. I danas je u mom vlasništvu, ali sam je drugima prepustio na upravljanje. Sjećam se da sam jedva skupio kaparu za kupnju svoje prve parcele koju sam platio kreditom. U nekim biznisima koji su potom uslijedili znao sam imati više sreće nego pameti, no stalno sam se nadograđivao, imao sam emociju za ovaj posao, sve me zanimalo, širili su mi se horizonti, ideje su bile sve kvalitetnije i naravno da ni realizacija nije izostala. U mom poslu dobra je okolnost bila što nisam previše naglo rastao, pa nisam ni radio prevelike greške. Jedno razdoblje od pet godina, radeći za jedan investicijski fond iz Beča, proveo sam u Srbiji na razvoju i gradnji šoping centara za poznate investitore, kaže.


Birokracija i barijere


Denis Šikljan sebe s ponosom smatra graditeljem. Kaže da su kroz povijest graditelji bili vizionari i nositelji prosperiteta


Denis Šikljan sebe s ponosom smatra graditeljem. Kaže da su kroz povijest graditelji bili vizionari i nositelji prosperiteta


.


– Bili su najcijenjeniji stalež društva, ispred vremena, definirali su razvoj, prostor su promišljali za generacije koje tek slijede. Danas je drugačije: graditelji više nisu toliko na cijeni, prema njima nema previše poštovanja, nema više ni poštovanja prema prostoru, a posebno prema vizionarima. Mislim da je urbanizam najvažnija znanost življenja koja mora biti u stanju anticipirati narednih 20 ili 30 godina. Urbanizam mora promišljati prostor u sadašnjosti i budućnosti, ali je u Hrvatskoj devalvirao do najnižih grana. U bivšoj državi o urbanizmu se više vodilo računa, respektiralo ga se. Čitavi su se gradovi razvijali planski, s određenim smislom pa se tako, naprimjer, dogodio i Novi Zagreb 60-ih godina prošlog stoljeća. Uzmimo za primjer Donji grad u Zagrebu, poznatu Lenucijevu potkovu. I u Rijeci imamo pozitivne primjere urbanističkih rješenja poput odluke o nasipavanju obale južno od gradske ure. Danas više ne možemo očekivati takva postignuća jer smo se zapleli u mrežu vlastitih barijera i birokracije, slabosti i nemoći da se kao sustav othrvamo glupostima poput poražavajuće činjenice da urbanističke planove rade oni koji su na natječajima najjeftiniji. A zna se – kakva cijena, takva usluga!