Spaja se mozaik

ČEŠLJA SE DOKUMENTACIJA Kredit HBOR-a Agrokoru pod lupom DORH-a, ali i Povjerenstva za sukob interesa

Jagoda Marić

Agrokorom se bavi i USKOK u suradnji s Poreznom upravom, odnosno »poreznim uskokom« / arhiva NL

Agrokorom se bavi i USKOK u suradnji s Poreznom upravom, odnosno »poreznim uskokom« / arhiva NL

Da je povjerenstvo, i to u dva navrata, tražilo i dobilo dokumentaciju i informacije od HBOR-a, što uključuje i snimku sa sjednice Nadzornog odbora HBOR-a na kojoj se odlučivalo o kreditu Agrokoru, potvrdila nam je i njegova predsjednica Dalija Orešković



Kreditom od 48,3 milijuna eura koji je prošle godine u prosincu Agrokoru odobrila Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), bavit će se, kako doznajemo, i Državno odvjetništvo i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.


Obje institucije već su, i to prije najmanje mjesec dana, kako nam je potvrđeno, od HBOR-a zatražile i dobile svu dokumentaciju i popratne informacije o kreditu i uvjetima pod kojima je on odobren.


Kredit državne investicijske banke Agrokoru tek je mali djelić mozaika koji u istrazi u tom koncernu pokušava složiti istražitelji, dok Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa detalji trebaju kako bi odlučilo hoće li pokrenuti postupak protiv ministra financija Zdravka Marića.




Da je povjerenstvo, i to u dva navrata, tražilo i dobilo dokumentaciju i informacije od HBOR-a, što uključuje i snimku sa sjednice Nadzornog odbora HBOR-a na kojoj se odlučivalo o kreditu Agrokoru, potvrdila nam je i njegova predsjednica Dalija Orešković.


No, o samom predmetu nije željela govoriti, tek je kazala da će se odluka o tome hoće li postupak biti pokrenut ili ne donijeti kad se utvrde sve činjenice. Tek nakon toga bi, ako do pokretanja postupka dođe, Povjerenstvo zatražilo i očitovanje samog ministra Marića. Inače, Povjerenstvo je dobilo tri prijave protiv ministra financija koji je nekada bio zaposlenik Agrokora.