Ministrova mjera

C.I.O.S-u do sanacije zabranjeno skladištenje i obrada otpada

Hina

 Predsjednik uprave CIOS grupe Petar Pripuz izjavio je večeras kako je najvažnije da je požar u Jankomiru prošao bez ljudskih žrtava, posljedica za ljudsko zdravlje i da je, kako pokazuju mjerenja, zagađenost okoliša na najnižoj razini, te da u tom smislu nema razloga za nagađanja kada je upućen poziv vatrogascima



 Predsjednik uprave CIOS grupe Petar Pripuz izjavio je večeras kako je najvažnije da je požar u Jankomiru prošao bez ljudskih žrtava, posljedica za ljudsko zdravlje i da je, kako pokazuju mjerenja, zagađenost okoliša na najnižoj razini, te da u tom smislu nema razloga za nagađanja kada je upućen poziv vatrogascima.


»Manipulirati pozivima kada su upućeni i kad su vatrogasci došli sad je neprimjereno«, rekao je Pripuz HTV-ovom Dnevniku, te poručio kako je lako uočiti preko kamera kad je poziv upućen i kad su vatrogasci stigli.


Ustvrdio je da su sigurnosne mjere u CIOS grupi na najvišoj razini te kako su one u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i direktivama Europske unije. »Mi smo sve poduzeli što je bilo u našoj moći, no vjetar je bio toliko jak da je prouzročio to što je prouzročio«, rekao je Pripuz.




Napomenuo je i kako su sve državne i gradske inspekcije utvrdile da su zaštitne mjere radnika bile na razini.


Po Pripuzovim riječima radnici su prošli obuku za ovakve situacije, jer inače ne bi mogli dobiti dozvolu.


Istaknuo je kako sada ne želi prejudicirati tko je kriv za ovaj požar i zašto se to dogodilo. »Očekujemo policijski očevid pa ćemo se nakon toga očitovati prioćenjem za javnost«, najavio je predsjednik uprave CIOS-a.


Pozdravio je i odluku ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića i inspekcije o zabrani rada dok se sanacija požarišta ne završi. Kad se završi očevid i postupak bude završen počet ćemo raditi, rekao je Pripuz. 



»Situacija u kojoj se nalazi Hrvatska po pitanju gospodarenja otpadom je rezultat optužbi, prebacivanja odgovornosti i nerješavanja problema. Nas optužbe i prebacivanje odgovornosti neće dovesti do ničega. Treba prionuti rješavanju problema. To možemo jedino ukoliko ćemo konstruktivno razgovarati o tome kako riješiti problem, kako u gradu Zagrebu, tako i u cijeloj Hrvatskoj«, poručio je Zmajlović.Istaknuo je kako Vlada i njegovo ministarstvo imaju političke volje riješiti taj problem, osigurana su i sredstva za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, od sanacije odlagališta, uvođenja primarne selekcije, do izgradnjr postrojenja za obradu otpada.»To možemo učiniti samo ukoliko svi preuzmu i političku odgovornost, mora postojati politička volja. Nažalost, u mnogim gradovima i općinama te političke volje nije bilo, zato što su projekti gospodarenja otpadom takvi da nadilaze mandat jedne gradske vlasti ili jednog mandata ministarstava,iz tog razloga često se puta nije prionulo rješavanju tog problema. Mi pokazujemo odgovornost, političku volji i zato već i danas imamo vrlo mjerljive rezultate«, rekao je Zmajlović.Napomenuo je kako je, prema Eurostatovim rezultatima, u samo zadnje dvije godine za 15 posto smanjena količina otpada koja završava na odlagalištima, što znači da te količine otpada nisu zakopane u zemlju, već su završile u sustavima obrade, odnosno reciklaži. »To su odlični rezultati«, poručio je.Dodao je kako ministarstvo ima 200 potpisanih ugovora za sanaciju odlagališta na području cijele Hrvatske, te podsjetio da do 2018. Hrvatska mora uspostaviti centre za gospodarenje otpadom, kako bi se zatvorila odlagališta poput onog na zagrebačkom Jakuševcu.