Tehnički ministar prometa

Butković: Žalbe zbog natječaja neće ugroziti gradnju Pelješkog mosta

Hina



Tehnički ministar pomorstva prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je u srijedu kako žalbe na nedavni javni natječaj za izgradnju Pelješkog mosta neće ugroziti aktivnosti u vezi tog projekta, te je pozvao Državnu komisiju za kontrolu postupka javne nabave da što prije riješi te žalbe.


»Apeliram na Državnu komisiju da što prije riješi žalbe, jer se radi o prioritetnom infrastrukturnom projektnu velike važnosti za Republiku Hrvatsku kojim spajamo svoj teritorij,« rekao je Butković novinarima kasno poslijepodne u Podstrani, nakon sastanka sa lokalnim dužnosnicima s kojima je razgovarao o razvoju infrastrukture na području te općine istočno od Splita.



-Tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i član Predsjedništva HDZ-a Oleg Butković u srijedu je izjavio kako 35.000 potpisa što ih je Andrej Plenković prikupio za svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a znače veliku potporu članstva HDZ-a. »Gospodin Plenović je prikupio reprezentativan broj od 35.000 potpisa, a to znači da je dobio veliku potporu članstva HDZ i on je u ovom trenutku favorit za izbor predsjednika HDZ-a. Ali, ipak treba sačekati večeras do ponoći do kada traje mogućnost kandidature za predsjednika HDZ-a i tada će se znati ima li još kandidata« rekao je Butković novinarima u Podstrani.Istaknuo je kako će nakon izbora 17. srpnja ove godine HDZ imati novog predsjednika s kojim će se pripremati za prijevremene parlamentarne izbore u rujnu.»Iz svih nevera i nedaća u kojima smo se našli u posljednje vrijeme moramo što prije izvući pouke, neke greške ispravljati i vjerujem kako će za to biti snage u novom predsjedniku i vodstvu stranke izabranom na nedavnom Saboru HDZ-a te vjerujem da ćemo pobjediti na izborima u rujnu,« rekao je Butković.




Butković je kazao da, koliko je njemu poznato, postoje dvije žalbe na nedavno raspisani natječaj za gradnju Pelješkog mosta, ali nije želio reći koje su se tvrtke žalile. »Ne mogu o tome govoriti, jer to su predmeti koje rješava Državna komisija koja je nadležna za takve žalbe,« rekao je Butković . Prema medijskim napisima, »Viadukt« je uputio žalbu na neke uvjete natječaja za gradnju Pelješkog mosta, a ta se žalba tumači, kako navode mediji, kao »Viaduktova« kupovina vremena do tehničkog pregleda mosta na Dravi, koja će mu biti »referencija za Pelješki most.«


Butković je najavio kako će sljedećeg tjedna u Neumu s bosanskohercegovačkim ministrom prometa razgovarati o Pelješkom mostu te će poptisati ugovor o izgradnji mosta na Svilaju. Izvijestio je kako je na sastanku sa načelnikom općine Podstrana Mladenom Bartulovićem i županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnom i njihovim suradnicima razgovarao o prevladavanju prometnih poteškoća na području općine Podstrana. Kazao je kako Hrvatske ceste pripremaju projekt kojim će se izbjeći »crne točke« na državnoj cesti D8 na području općine Podstrana.


»Raspisat će se natječaj za izgradnju četiri raskrižja, a razgovarali smo i o potrebi izgradnje nogostupa na dionici državne cete D8 na području Podstrane,« rekao je Butković. Kazao je i kako je na sastanku razgovarano i o projektima na pomorskom dobru i nužnosti izgradnje brze ceste Split-Omiš, dodavši kako je u pripemi studija utjecaja na okoliš za tu brzu cestu, a uskoro će krenuti i u projektiranje te dionice.


Župan Zlatko Ževrnja je istaknuo kako je brza cesta Split-Omiš, nakon Pelješkog mosta, najvažniji državni projekt u prevladavanju prometnih poteškoća u Hrvatskoj. »U ljetnom razdoblju na dionici Jadranske magistrale između Splita i Omiša prometuje 60.000 vozila, a svake godine taj se promet povećava oko četiri posto te ćemo doživjeti kolaps ako se nešto ne poduzme u rješavanju tog prometnog problema, koji ljeti stvara velike prometne gužve i zastoje. Izgradnja te dionice brze ceste stajala bi oko 2,3 milijardi kuna i nadamo se za tu namjenu i sredstvima iz EU fondova«, kazao je župan Ževrnja.