Nakon nesreće kod Duge Rese

Butković: Uredit ćemo svih 1.500 pružnih prijelaza u Hrvatskoj

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



Ministarstvo prometa završilo je »Nacionalni program željezničkih i cestovnih prijelaza« koji je osnov za uređenje svih oko 1500 pružnih prijelaza, rekao je novinarima u nedjelju u Karlovcu ministar prometa Oleg Butković i najavio da će se radi financiranje tih projekata ići i prema Svjetskoj banci i fondovima Europske unije.


Butković je izrazio sućut obiteljima mladog bračnog para poginulog u nedjelju u naletu teretnog vlaka na njihovo vozilo na pružnom prijelazu u Donjem Zvečaju, na području Duge Rese. Rekao je da do završetka očevida ne može ništa detaljnije reći o tome što je bio uzrok njihove pogibije i radi li se o tehničkim problemima na tom prijelazu, na kojemu je zabilježeno više takvih nesreća. Podsjetio je da su mještani peticijama tražili da se na tom prijelazu uz zvučno-svjetlosnu upozoravajuću signalizaciju instalira i sustav zaštitnih rampi. Ni direktor HŽ Infrastrukture Ivan Kršić nije mogao novinarima reći više.


Za dio željezničko-cestovnih prijelaza identificiranih kao »crne točke« sredstva su već osigurana iz proračuna HŽ Infrastrukture, kazao je Butković. Koji bi prijelazi morali uz signalizaciju imati i rampe, odredit će struka, rekao je.




Na pitanje novinara jesu li i rampe sigurno rješenje, s obzirom da je prije dva dana u Karlovcu osobno vozilo malom brzinom bez problema probilo rampu i zabilo se u jureći vlak, ministar nije mogao dati bilo kakav određeniji odgovor, osim onoga da treba uzeti u obzir i ljudski faktor. 


Butković i Kršić u Karlovcu su prisustvovali obilježavanju 28. obljetnice osnutka županijskog HDZ-a.