Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

Butković: Čuli ste Karamarka – interes HDZ-a, kao najveće hrvatske stranke, je da se ova Vlada održi

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Upitan kako će sad Vlada dalje funkcionirati s obzirom da trećina ministra ne podržava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, odnosno da je situacija je takva da je 'jedan potpredsjednik protiv drugog', Butković je odgovorio kako treba pričekati glasovanje u Hrvatskom saboru te podsjetio da je većina ministara odlučila dati potporu Karamarku



 Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i član Predsjedništva HDZ-a Oleg Butković ustvrdio je u petak da politička odluka potpredsjednika Vlade i čelnika Mosta Bože Petrova, koji traži da Tomislav Karamarko odstupi sa svoje dužnosti, ruši Vladu.  


Na pitanje  je li opcija da Karamarko ode iz Vlade i da ga Domoljubna koalicija zamijeni nekim drugim, na čemu inzistira Petrov, Butković je odgovorio “apsolutno ne”. “Na sjednici Predsjedništva dali smo jednoglasnu podršku predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. To smo učinili i ranije, na glasovanju kasno poslijepodne kada smo mu svi članovi Vlade iz Domoljubne koalicije dali podršku. U tom smislu, stvar je jasna”, rekao je Butković za Dnevnik RTL-a.


Za zahtjeve Mosta kaže da su legitimni, ali i da predstavljaju rušenje ove Vlade. “Oni su donijeli takvu političku odluku, ali u ovom trenutku ne mogu se oteti dojmu da takav stav i takvo inzistiranje, bez upoznavanja i čekanja odluke Povjerenstva za sukob interesa, nije ništa nego rušenje ove Vlade”, ustvrdio je Butković.   




Na pitanje misli li da je to zbog toga ciljano i napravljeno, Butković je rekao da sve upućuje na to. “Stvari se rješavaju dijalogom, stvari se rješavaju argumentima. U ovom trenutku je to izostalo”, dodao je, ali i naglasio kako, u ovom trenutku, ne očekuje da itko ode iz Vlade jer je, kaže, u protekla četiri mjeseca bilo dosta konkretnih i pozitivnih stvari. 


Upitan kako će sad Vlada dalje funkcionirati s obzirom da trećina ministra ne podržava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, odnosno da je situacija je takva da je ‘jedan potpredsjednik protiv drugog’, Butković je odgovorio kako treba pričekati glasovanje u Hrvatskom saboru te podsjetio da je većina ministara odlučila dati potporu Karamarku.


“Pričekajmo da ta točka dođe na glasovanje u Hrvatski sabor odnosno da se ono održi. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje”, rekao je te izrazio uvjerenje da će se sadašnja situacija prevlati jer Hrvatskoj, dodaje, nisu potrebni novi izbori i dodatni troškovi za građane.


Podsjetio je da su započeli mnogi veliki projekti i u njegovom resoru, poput Pelješkog mosta o čijoj bi prvoj fazi gradnje Vlada trebala donijeti odluku u lipnju.


Na pitanje je li opcija ‘preslagivanje’ u Hrvatskom saboru, Butković je odgovorio da ima puno opcija, ali da u ovom trenutku ne treba govoriti niti o jednoj jer još uvijek je opcija da ostane ova Vlada.


“Evo, čuli ste i predsjednika Karamarka – interes je Hrvatske demokratske zajednice, kao najveće  hrvatske stranke, da se ova Vlada održi”, zaključio je Butković.