Rasprava u parlamentu

Burno u Saboru: Saucha Bernardića prozvao trubom, Beljak napao bivšeg SDP-ovca

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Agrokor je dijete HDZ-a, nastao je za odabrane, HDZ ga je odgajao i sad prijeti urušavanju hrvatskog gospodarstva. Da je tako proizlazi iz iskaza dvaju bivših premijera iz vaših redova, kazao je Bernarić



Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja prozvao je u petak HDZ da pokušava omalovažiti i zaustaviti rad Istražnog povjerenstva za Agrokor, no HDZ-ov zastupnik Branko Bačić takve je optužbe odbacio ponovivši da HDZ samo želi da se poštuje zakon.


»Mi imamo cijelo vrijeme pokušaj omalovažavanja Povjerenstva ali i pokušaj od strane HDZ-a opstrukcije i zaustavljanja rada Povjerenstva,» rekao je Grmoja nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja. Zadnja dva dana, kazao je, obrana Ivice Todorića kroz medije pokušavao progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu, a Povjerenstvo je jedini alat kojim se mogu ruštiti teze obrane jer se nakon dvije sjednice pokazalo da je Todorić imao potporu s najviših razina vlasti, rekao je. On i Agrokor su bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni, poručio je Grmoja.


Vladajuće je prozvao i zbog toga što nisu dopustili da pred Povjerenstvo dođu premijer Andrej Plenković, Vladimir Šeks, Martina Dalić, Ante Ramljak.




Za raspravu o SDP-ovoj inicijativi za iskazivanje nepovjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, kojom se nastavlja današnja saborska sjedica, rekao je kako je »ovdje i danas bitan sadržaj, a ne konačni rezultat jer je rezultat izvjestan,…. svi znaju što će biti oko glasovanja o opozivu«.


»Očekujemo odgovore premjera Plenkovića na konkretna pitanja koja ćemo postaviti i dokazati da je Ivica Todorić imao političku zaštitu, a ne da je politički progonjen«, poručio je Grmoja.


HDZ-ov zastupnik Branko Bačić kazao je kako se slaže s Grmojom da je potrebnoponoviti kako se u slučaju gospodina Todorića ne radi o političkom progonu, istaknuvši kako to HDZ tvrdi od prvog dana.


Mi u Klubu HDZ-a želimo da se u radu Istražnog povjerenstva poštuje zakon na temelju kojeg je istražno povjerenstvo utvrđeno, rekao je. Prijedlog Mosta da se iz odluke o osnivanju istražnog povjerenstva izbaci određeno pitanje za nas je neprihvatljivo zato što je istraga tajna, ne znamo što je glavi državni odvjetnik u rješenju o otvaranju istrage napisao, koja je pitanja iz rada Agrokora utvrdio kao sporna, rekao je Bačić.


Bačić je odbacio optužbe da HDZ opstruira Povjerenstvo kako ne bi došli na njega pojedini dužnosnici te stranke. Povjerenstvo će u svome radu doći do »svih onih dužnosnika koji imaju što reći o Agrokoru, ukoliko od strane Županijskog suda u Zagrebu ne postane pravomoćno rješenje o otvaranju istrage,« rekao je.


»Nema govora o opstruiranju, zastupnici aktivno sudjeluju i tako ćemo sudjelovati dokle god Povjerenstvo bude radilo,» poručio je Bačić.


Saucha: Bernardić je truba


Čak je 41 zastupnik odlučio danas u Saboru replicirati na uvodno izlaganje predsjednika SDP-a Davora Bernardića o zahtjevu njegove stranke za opoziv Vlade Andreja Plenkovića.


Bernardić je rekao da je situacija jednostavna.


– Naš zadatak je uvjeriti sve zastupnike u neodgovornost postupanja Vlade. Razlog je ortačko ponašanje zbog kojeg postoji realna mogućnost nenadoknadive štete za Hrvatsku. Postupanje je to u suprotnosti sa zakonima zemlje. Radi se o izvlačenju novca iz posrnulog diva i bijeg od istražnog povjerenstva, rekao je Bernardić. Upitao je Vladu zbog čega ne želi istražno povjerenstvo za Agrokor i skriva istinu o tome što se dogodilo u ovoj tvrtci.


– Zašto ste zabranili dolazak Dalić i Ramljaka pred povjerenstvo? Tko će biti odgovoran kad se tvrtke prodaju u bescjenje i tko je lagao? Agrokor je dijete HDZ-a nastao je odabirom 200 bogatih obitelji devedesetih godina u privatizaciji. HDZ je pretvorio Agrokor u diva koji prijeti cijelom gospodarstvu. Odgovornost za Agrokor imaju sve vlade kao i HNB, Hanfa, rekao je Bernardić. On se upitao kako je bilo moguće obustavi mogućnost prodaje dionica.


– Živo me zanima tko je zaradio na toj transakciji i tko je s kim bio u vezi. Tražimo odgovornost svih koji su upetljani u slučaj, rekao je Bernardić.Među prvima je Bernardiću replicirao Tomislav Saucha.

– Vi znate zašto sam ja onda glasao, pričali smo tada u vašem uredu. Velika ste truba, ja ću vam to reći. Stalno nekog kopirate, rekao je Saucha. Na to je predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio Bernardiću je li mu neugodno da mu “jedan Saucha drži većinu”. Saucha je rekao da ga je neki dan Beljak pitao “bi li pretrčao” na stranu oporbe.


– Čovjek ste koji je prodao svoju stranku za slobodu. Da ste imali imali muda stali bi pred govornicu i rekli da vas se hapsi, rekao je Beljak.