Reakcije

Burno u Saboru: HDZ proziva Milanovića, Culej napao Pernara

Hina

Foto. D. LOVROVIĆ

Foto. D. LOVROVIĆ

 »Čije ste vi kukavičje jaje i koga predstavljate? Idi u dječji vrtić, možda će tamo razumjeti te tvoje pričice i iz koje si i pričice izišao«, obrušio se Culej na Pernara



ZAGREB Nekoliko HDZ-ovih zastupnika u petak se, u saborskoj raspravi o izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je na zahtjev DORH-a skinulo zastupnički imunitet SDP-ovcu Tomislavu Sauchi, zapitalo je li nekadašnji premijer Zoran Milanović, kojem je Saucha bio predstojnik kabineta, znao za sporne dnevnice za nepostojeća putovanja.


»Iz zahtjeva DORH-a govori se o 540.522 kune i 1.360 eura, a još se rade izvidi. Gospodin Saucha se sumnjiči da je to učinio kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade, što je još gora stvar, a to upućuje i na još jednu stvar – je li i sam predsjednik Vlade znao za takvu rabotu ili nije znao. To bi trebalo utvrditi u istražnim radnjama«, poručio je HDZ-ov zastupnik Damir Felak.


Njegov stranački kolega Petar Škorić je, vezano za službeno izvješće Vlade koje je dostavljeno DORH-u, podsjetio kako na kraju izvješća stoji da su »nakon putovanja savjetnici izvještavali Ured predsjednika Vlade o obavljenim putovanjima u svrhu informiranja i savjetovanja predsjednika Vlade«.


»Dakle, predsjednik Vlade je za sve ovo znao, a je li mu nešto napravljeno iza leđa o tome ne mogu govoriti. Istraga će utvrditi konačni iznos«, rekao je Škorić.Škorić (HDZ): Oporba je prozivala Barišića da je plagijator, a cijeli su mandat plagirali putne naloge

Podsjetio je i na sinoćnju saborsku raspravu o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću i oporbene optužbe na njegov račun zbog sumnji u plagiranje, istaknuvši kako nije bilo ugodno slušati takva »nabacivanja blatom«. »Jučer se licemjerno upozoravalo i prozivalo našeg ministra da je plagijator, a oni su cijeli mandat plagirali putne naloge. Sramota je s kojom slakoćom moraliziraju i nabacuju se blatom«, poručio je Škorić.


Ivan Pernar iz Živog zida, koji je na sjednici Mandatno imunitetnog povjerenstva ujutro bio proiv skidanja imuniteta Sauchi, opetovano je pojasnio svoje razloge. »Postoje slučajevi golemog izvlačenja novaca iz državnih poduzeća, gdje su milijuni isparili i nikada za to nije nitko odgovarao. Fondovi iz kojih su HDZ-ovci potpisivali da su iz njih uzimali, pa nisu nikad bili procesuirani jer nije bilo političke volje, a sad nam se servira Saucha kao nekakav kapitalac i krupna zvjerka i stvara privid da DORH tobože funkcionira«, kazao je Pernar i zastupnike pozvao da glasuju protiv skidanja imuniteta Sauchi.


Pernar (Živi zid): Nema potrebe da se Sauchi odredi pritvor


Brinula ga je i činjenica što DORH za Sauchu traži pritvor. »Smatram da je žalostan takav proces i da nema potrebe za određivanje pritvora, tim više što je čovjek već bio i dao iskaz DORH-u. Ne vidim smisao određivanja istražnog zatvora, jer se stvar odnosi na prošlo svršeno vrijeme. Imajte obzira prema kolegi. Sjećam ga se bio je kulturan i fin i nije nikakva opasna osoba koju treba pritvoriti«, poručio je Pernar kolegama u sabornici.


Na to je reagirao HDZ-ov Stevo Culej. »Čije ste vi kukavičje jaje i koga predstavljate? Idi u dječji vrtić, možda će tamo razumjeti te tvoje pričice i iz koje si i pričice izišao«, obrušio se Culej na Pernara.


Pernar ga je na to podsjetio kako je Živi zid svojevremeno bio protiv da se Culeju skine imunitet. »Mi se umjesto velikih riba i trulih glava bavimo repovima i pokušavamo ih odrezati, no dok su velike glave na slobodi i imaju prijatelje na Vrhovnom i Ustvanom sudu, nema prava i pravde za građane«, rekao je.


Felak (HDZ) Pernaru: Ne mogu se oteti dojmu da ste u ulozi odvjetnika Sauche


»Ne mogu se oteti dojmu da ste vi ovdje u ulozi SDP-ova odvjetnika, odnosno odvjetnika Tomislava Sauche. Mi nismo sudište, niti vi možete biti bilo čiji odvjetnik. Ne sjećate se ni žutih kuverti koje se kod vas istražuju, pa se možda bojite da i vi ne dođete na red«, poručio je Pernaru HDZ-ov Damir Felak.


I Branimir Bunjac (Živi zid) slaže se kako dnevnice treba istražiti, ali i dodaje kako treba raščistiti i dnevnice guvernera HNB-a. »Kako je moguće da ministrica Dalić financira Pametno u kojem je Silobrčić koji napada ministra Barišića. Napada li Silobrčić ili ministrica Dalić ministra Barišića«, zapitao se Bunjac.