Većina ipak za ostanak u Savezu za Hrvatsku

Burni dani male stranke desnice: HRAST se raspada na pitanju koalicije s HDZ-om?

Zlatko Crnčec

Ilčićevim protivnicima smeta to što je ovu akciju prelaska želio izvesti dan prije početka prikupljanja potpisa za referendum



ZAGREB – Nakon budne sjednice Velikog vijeća HRAST-a održane u subotu vodeći ljudi ove stranke odlučili su se za medijsku šutnju. Ni predsjednik stranke Ladislav Ilčić, koji se zauzima za izlazak HRAST-a iz Saveza za Hrvatsku i njegovo svstavanje uz HDZ, ni Krešimir Miletić koji se tom protivi nisu željeli komentirati subotnje događaje koji su završili prekidom sjednice Velikog vijeća. S tim da je Ilčić najavio da će za nekoliko dana u Zagrebu održati konferenciju za novinare na kojoj će detaljno pojasniti najnovije okolnosti u stranci, posebno u odnosu na to treba li iili ne ići s HDZ-om.


Kako se može neslužbeno doznati, Ilčić je ipak u manjini, odnosno većina u Velikom vijeću ipak je za ostanak u Savezu za Hrvatsku. Problem je i u tom što do kraja nije definiran sastav Velikog vijeća. Ilčićevi protivnici smatraju da bi on pod svaku cijenu želi na listu HDZ-a i njegove koalicije. S druge strane Miletić osim što nije želio komentirati nije želio ni reći hoće li se pojaviti na Ilčićevoj konferenciji za novinare.


Ilčićevim protivnicima posebno smeta to što je on ovu akciju prelaska HRAST-a na stranu HDZ-a želio izvesti sami dan prije početka prikupljanja potpisa za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva kojeg organizira udruga »U ime obitelji«, a kojem se stranka Tomislava Karamarka oštro protivi. Smatraju da bi HDZ prelazak HRASTA-a na njegovu stranu samo dan prije početka skupljanja potpisa iskoristio za nanošenje teškog političkog udarca Željki Markić čija udruga organizira referendum, a koja je osnivačica i prva predsjednica HRAST-a.




Vodstvo HDZ-a je svojim članovima zabranilo bilo kakvu podršku prikupljanju potpisa ili samo potpisivanje. Oni koji se protive ulasku u HDZ-ovu koaliciju kao dodatni razlog navode činjenicu da je u nju nedavno ušao HSLS čiji je svjetonazor i politički program dijametralno suprotan svemu za što se zauzima HRAST. Na zadnje Europske izbore HRAST je izašao u sklopu Saveza za Hrvatsku, koalicije osam desnih i konzervativnih stranaka, a njihova je zajednička lista prešla izborni prag od pet posto.