Tiskovna pred USKOK-om i DORH-om

Burić u Zagrebu: ‘Zašto više od pola godine stoji kaznena prijava protiv Obersnela za Preluk?’

Zlatko Crnčec

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

'Zašto toliko dugo vremena stoji kaznena  prijava za Preluk, gotovo više od šest mjeseci. I zašto ne možemo doći na sastanak ovdje kod glavnog državnog odvjetnika i doznati  istinu. Mi se želimo boriti za građane i želimo čuvati proračun, ali odgovora od institucija nažalost nema. Tko štiti gradonačelnika Vojka Obersnela?', zapitao se Burić



Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić održao je danas konferenciju za novinare pred sjedištem USKOK-a i DORH-a u Zagrebu kako bi prosvjedovao zbog toga jer te institucije nisu ništa poduzele u vezi s njegovom kaznenom prijavom protiv gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela.


– Zašto toliko dugo vremena stoji kaznena  prijava za Preluk, gotovo više od šest mjeseci. I zašto ne možemo doći na sastanak ovdje kod glavnog državnog odvjetnika i doznati  istinu. Mi se želimo boriti za građane i želimo čuvati proračun, ali odgovora od institucija nažalost nema. Tko štiti gradonačelnika Vojka Obersnela?, zapitao se Burić.


On je pojasnio da je Nezavisna lista Bura podnijela kaznenu prijavu još 1. lipnja 2018. protiv Obersnela u vezi slučaja Preluk zbog kojeg je, po njegovu mišljenju, Grad Rijeka izgubio 60.000 metara kvadratnih atraktivnog zemljišta blizu mora između Rijeke i Opatije.




– Dogodilo se da je 2006. godine bila mogućnost kupiti to zemljište za 2,5 milijuna eura. Grad to nije učinio već je to učinilo društvo Reiffeissen Consulting. Grad je s njima potpisao ugovor o najmu na 15 godina u skladu s kojim će svake godine plaćati 203.000 eura. Dakle radi se o trošku od 3,8 miljuna eura u 15 godina, rekao je Burić.


Dodao je da je krajem 2017. to zemljište prodano jednom kanadskom društvu za 3,2 milijuna eura.


– Dakle Grad plaća najam 15 godina u iznosu od 3, 8 milijuna eura, a da istovremeno nije postao vlasnik zemljišta. Sve smo to objasnili u kaznenoj prijavi koju smo poslali DORH-u još prije šest  mjeseci. O tome do danas nemamo nikakvog odgovora. Kao stranka u postupku 17. studenog uputili smo zahtjev glavnom državnom odvjetniku sa zamolbom za sastanak. Međutim, nikakav odgovor nismo dobili. Kao lojalni građani ove zemlje htjeli smo ukazati na gubitak od preko 20 milijuna kuna. Naša je prijava vrlo jasna ne iziskuje prevelike napore za DORH da poduzme korake kako bi se doznala istina. A ona je ta da su građani Rijeke ne samo izgubili atraktivno zemljište od 60.000 kvadrata nego je izgubljeno i 3,8 milijuna eura, rekao je Burić.


On je prosvjedovao i protiv činjenice da se Grad Rijeka zadužio u Karlovačkoj banci za 20 milijuna kuna kako bi pokrio dugove jednog trgovačkog društva u svom vlasništvu, a bez prethodnog odobrenja Gradkog vijeća. Burić je rekao da se u skladu sa Statutom Grada i Poslovnikom svako zaduženje veće od sedam milijuna kuna mora prethodno odobriti na Gradskom vijeću.