Sukob frakcija stranke

Buntovnicima u HDSSB-u mala šansa za legalizaciju smjene vodstva: Pobjeda Glavaševoj i Vulinovoj struji?

Dražen Ciglenečki

Dragan Vulin / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Dragan Vulin / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Mostovom ministru Ivanu Kovačiću jučer je stigao Vulinov podnesak u kojem se traži upravni nadzor u HDSSB-u i slijedom toga nevažećima proglašavanje prošlotjednih odluka skupa koji je druga frakcija predvođena Vladimirom Šišljagićem nazvala sjednicom Glavnog odbora stranke



ZAGREB – Ministarstvo uprave odlučit će tko u HDSSB-u može pravno predstavljati stranku, odnosno je li Dragan Vulin još uvijek legalan predsjednik.


Mostovom ministru Ivanu Kovačiću jučer je stigao Vulinov podnesak u kojem se traži upravni nadzor u HDSSB-u i slijedom toga nevažećima proglašavanje prošlotjednih odluka skupa koji je druga frakcija predvođena Vladimirom Šišljagićem nazvala sjednicom Glavnog odbora stranke. Na tom je sastanku izglasana smjena Vulina i svih članova predsjedništva HDSSB-a i izborna skupština stranke sazvana za 10. prosinca. Na osnovi toga bi sada ta struja u HDSSB-u morala Ministarstvu uprave uputiti zahtjev da u Registru stranaka Vulina brišu kao osobu koja zastupa HDSSB i upišu nekog drugoga. Prema nekim informacijama Šišljagić i njegovi istomišljenici to su napravili, ali jučer od njih nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu.


– O svemu ćemo novinare izvještavati na press konferencijama, a postupamo isključivo po statutu, rekao nam je Dinko Burić, koji je uz Šišljagića najistaknutiji predstavnik Vulinovih oponenata. Nije nam želio niti reći jesu li uopće odredili tko bi u Registru zamijenio Vulina.




Sam Vulin nije toliko konspirativan.


– Nimalo ne sumnjamo da će Ministarstvo uprave nama dati za pravo, jer nikakva sjednica Glavnog odbora nije održana. Kao prvo, oni nisu imali potreban kvorum. Drugo, većina tamo prisutnih je isključena iz HDSSB-a ili je pod suspenzijom. A, osim toga, nisu poštovali ni proceduru za sazivanje sjednice. Ukratko, to je bio samo neuspjeli pokušaj unutarstranačkog puča, kazao nam je Vulin, koji i dalje svaki dan normalno dolazi u sjedište HDSSB-a, unatoč tome što ga Šišljagić, Burić i ostali ne priznaju kao predsjednika.


Vulin procjenjuje da su i njegovi protivnici svjesni da se ne služe dopuštenim metodama, ali da to čine jer imaju planove koji više nisu vezani za HDSSB.


– Šišljagić i Burić su ljudi s velikim političkim iskustvom i jasno je da i oni znaju da je ovo što rade ilegalan puč koji će, objektivno, nanijeti HDSSB-u značajnu političku štetu. Uvjeren sam zato da je njihov cilj osnivanje nove političke stranke i da će se to pokazati u idućim danima ili tjednima, zaključuje Vulin.


SDP-ovac Arsen Bauk četiri je godine bio ministar uprave i ima iskustva u rješavanju sličnih situacija unutar političkih stranaka.


– Ne samo u mojem mandatu nego i ranije, Ministarstvo uprave postupalo je na način da su u slučajevima kad je bilo što bilo dvojbeno odlučivalo u korist postojećeg vodstva stranke, ističe Bauk, koji objašnjava da je Ministarstvo uprave u pravilu meritorno, što kaže tijelo koje je u stranci zaduženo za tumčenje statuta.