Prosvjedna šetnja pred Rektoratom

Budak: Stanje na Filozofskome fakultetu bit će zadnja točka sjednice Senata

Hina

Neven Budak / Snimio Nenad REBERŠAK

Neven Budak / Snimio Nenad REBERŠAK

»Rektor nam je dopustio da budemo na sjednici Senata bez prava glasa. Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice«, izjavio je Budak



ZAGREB Stanje na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu bit će zadnja točka sjednice sveučilišna Senata na kojoj, ali bez prava glasa, sudjeluju novoizabrani članovi fakultetskoga Senata, izjavio je u utorak profesor Neven Budak, kojega je Vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj sjednici krajem studenoga predložilo za novoga obnašatelja dužnosti (o.d.) dekana Filozofskoga fakulteta.


Kratko nakon početka sjednice sveučilišnoga Senata, profesor Budak obratio se predstavnicima Filozofskoga fakulteta koji su u prosvjednoj šetnji stigli pred sveučilišni Rektorat kao potpora novoizabranim članovima Senata i njihovu sudjelovanju na sjednici Senata.


»Rektor nam je dopustio da budemo na sjednici Senata bez prava glasa. Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice«, izjavio je Budak. Posvjedočio je kako je osobno zamolio da točka o Filozofskome fakultetu bude prva na sjednici Senata kako se okupljeni ne bi morali čekati ispred Rektorata, te da je zamolio trenutačnoga o.d. dekana  Tomislava Holjevca da se osobno za to zauzme, ali je Holjevac rekao kako ne vidi razlog za to.




Netko od okupljenih na to je povikao »šator, donesite šator«.


Na novinarsko pitanje što očekuje od sjednice Senata, Budak je odgovorio kako se osobno zauzima da se situacija na Filozofskome fakultetu smiri.


Prosvjedna povorka okupila se ispred zgrade Rektorata pola sata prije početka sjednice Senata zakazane u podne, ali im policija nije dopustila da uđu u samo dvorište zgrade Rektorata nego su zaustavljeni pred njegovim ogradom glasno bodreći svoje predstavnike.


Kratko nakon što je predstavnik prosvjednika izvijestio okupljene da je dopušten ulazak u Rektorat njihovim predstavnicima izabranim na izvarednoj sjednici fakultetskoga Vijeća i njihovo sudjelovanje u radu Senata, okupljenima je to potvrdio i profesor Budak.