Kurikularna reforma

Budak: Izgubljene još najmanje četiri generacije učenika, Buljan Culej podobna, a ne sposobna

Tihomir Ponoš

Neven Budak, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Neven Budak, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Osvrnuo se i na izjavu akademika Miroslava Radmana koji je kazao da je podržao izbor Buljan Culej, a ne Borisa Jokića, zato što je Buljan Culej osobno upoznao, a Jokića nije i konstatirao da je takav kriterij potpuno neprihvatljiv



ZAGREB Neven Budak, bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije procijenio je da će zbog odugovlačenja u provedbi Strategije i cjelovite kurikularne reforme biti izgubljene najmanje četiri generacije učenika, a eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme ne očekuje prije školske godine 2019./2020.


Na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu SDP-a u Zagrebu Budak je kazao da pet od 12 mjesta u Ekspertnoj radnoj skupini (ERS) nije popunjeno, a iako se i ministar Pavo Barišić hvalio velikim brojem prijava pristiglih na javnih natječaj, od 32 kandidata koji su se javili za područje osnovnih škola nije izabran nitko.


Budak je kazao da, bez obzira na najave da će novi ERS na čelu s novimenovanom čelnicom Jasminkom Buljan Culej početi raditi već sljedećega tjedna, to nije realno, posebno zato što nije jasno kako može raditi u tako krnjem sastavu. Nakon formiranja ERS-a potrebno je formirati stručne radne skupine, a u prošlom sazivu, kada je na čelu ERS-a bio Boris Jokić, u njima su bile stotine ljudi.




Za taj je proces potrebno nekoliko mjeseci, i one bi u optimističnoj varijanti mogle početi raditi u rujnu i zgotoviti posao do siječnja ili veljače sljedeće godine, ali samo u slučaju da se bave primjedbama pristiglima u sklopu javne rasprave, a ne da šire posao na ponovno oblikovanje kurikula.


Budak je pojasnio da nakon toga treba educirati više tisuća nastavnika, pripremiti udžbenike, ali i druge materijale potrebne za eksperimentalnu provedbu kurikuluma kako za nastavnike tako i za učenike, a sve to ukazuje da nema šansi da primjena kurikula započne u školskoj godini 2018./2019. 


Budak je kazao i da Vlada i opozicija mogu nešto napraviti po pitanju provedbe Strategije i kurikularne reforme. 


– Vlada može promijeniti ministra i Posebno stručno povjerenstvo, kazao je Budak i pojasnio da je bolje izgubiti još dva-tri mjeseca pa onda raditi kako treba, nego s cijelim procesom otezati bez rezultata.


SDP, pak, može štošta učiniti na lokalnoj razini gdje je na vlasti i prije početka provedbe reforme. Župani, gradonačelnici mogu povećati izdvajanja za obrazovanje, depolitizirati izbor ravnatelja, potaknuti razvoja potencijala škola, izgraditi nove ili urediti stare učeničke domove, uvesti brzi internet, osigurati topli obrok učenicima, organizirati fakultativnu nastavu i drugo. 


O izboru nove čelnice ERS-a Buljan Culej kazao je da je riječ o izboru podobnih, a ne sposobnih, a u njenom slučaju nije jasno ni kako je kvalificirana za to mjesto budući da nije vodila velike projekte, pa ne ispunjava natječajne uvjete.


Osvrnuo se i na izjavu akademika Miroslava Radmana koji je kazao da je podržao izbor Buljan Culej, a ne Borisa Jokića, zato što je Buljan Culej osobno upoznao, a Jokića nije i konstatirao da je takav kriterij potpuno neprihvatljiv.