Saborska rasprava

Bubalo: I Al Capone je pao jer nije plaćao porez, no kod nas nitko ne pada

Hina

Krešimir Bubalo / Snimio  Vlado Kos / CROPIX

Krešimir Bubalo / Snimio Vlado Kos / CROPIX

»Nije se naplaćivalo poreze, 2012. godine smo zatekli 50 milijardi nenaplaćenih potraživanja«, upozorio je nezavisni zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić



ZAGREB  Saborsku raspravu o izmjenama Općeg poreznog zakona zastupnici su u četvrtak iskoristili za međusobnu prozivku o tome tko je odgovoran za porezne dugove, što je HDSSB-ovog Krešimira Bubala ponukalo da podsjeti kako je i Al Capone »pao« jer nije plaćao porez, »dok kod nas nitko zbog toga ne pada, a dugovi se gomilaju«.


»Nije se naplaćivalo poreze, 2012. godine smo zatekli 50 milijardi nenaplaćenih potraživanja«, upozorio je nezavisni zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić.


HDZ-ov Ivan Šuker uzvratio mu je pitanjem što je s 22 milijarde kuna iz 2002. godine, iz vremena vlade na čelu sa SDP-om. »Prema tome, to je proces koji ide«, poručio je Liniću.




»Pa i Al Capone je pao kada nije plaćao porez, no u Hrvatskoj izgleda da nitko nije pao, dapače dug se gomilao i gomilao, dugovi su rasli, no i danas nitko nema hrabrosti otpisati pojedine dugove«, poručio je HDSSB-ovac Bubalo.


Izmjena općeg poreznog zakona uvodi obvezujuće mišljenje kao važan institut pravne sigurnosti poduzetnika. Porezna uprava u ime države jamči da će porezni tretman u budućnosti te i takve investicije biti takav kako stoji u obvezujućem mišljenju, pojašnjava zamjenik ministra finacija Igor Rađenović. Iznimno važno je, ističe, uvođenje porezne nagodbe, kao i upravnog ugovora koji bi se sklapao na do 24 mjeseca, radi namirenja dospjelog poreznog duga.


I dok iz redova vladajućih poručuju kako će sada, za razliku od nekih prošlih nekih vremena i jedne obročne otplate, Porezna uprava imati alat da u tom smislu bude učinkovitija, oporba u to ne vjeruje.


»Ovo je zadnji čin drame koja se zove predstečajne nagodbe. Onima kojima su kroz predstečajne nagodbe oprostili najveći dio dugova ostatak im sad reprogramirate«, kazao je HDZ-ov Goran Marić.


Nezavisni Slavko Linić boji se, kaže, da će ponovno biti diskreditacije pojedinih poreznih obveznika u odnosu na politički podbne.


Reformist Petar Baranović upozorio je na problem prebijanja s poticajima dugova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. »To je jedna od najvećih gluposti hrvatskog poreznog sustava u povijesti, valjda od Isusa Krista na ovamo, od kad je Hrvata. I na taj način, i na taj način smo doveli selo i hrvatske seljake u bezizlaznu situaciju. Umjesto da smo prebijali dugove s potraživanjem poticaja, mi smo doveli u situaciju OPG-ove da ih je danas blokirano gotovo dvije trećine«, rekao je Baranović.