Još nije pronađen

Bruxelles: Ni nakon 51 dojave nepoznat identitet ”muškarca sa šeširom”

Hina

Reuters

Reuters



 Belgijska policija je primila 51 dojavu nakon poziva građanima da pomognu u identificiranju trećeg napadača, »muškarca sa šeširom« osumnjičenog za bombaški napad prošlog utorka u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem. 


U priopćenju savezne policije govori se o 51 dojavi i ističe da »muškarac sa šeširom« još nije pronađen.


Dva dana nakon terorističkih napada u Bruxellesu, policija je uhitila tri osobe ispred Palače pravde u Bruxellesu. Dvije su brzo puštene, a Faycal Cheffou je zadržan. Taksist koji je dovezao trojicu terorista u zračnu luku vjerovao je da je u njemu prepoznao »muškarca sa šeširom«, ali se ubrzo pokazalo da za to nema dokaza.




Ni nakon tri dana u pritvoru nije bilo službene potvrde da je Faycal Cheffou osoba koja je u zračnoj luci ostavila na kolicima torbu s eksplozivom i pobjegla s mjesta prije napada. U ponedjeljak prije podne policija je objavila video snimku iz zračne luke pozivajući sve koji bi mogli prepoznati tu osobu da se jave, iz čega je odmah bilo jasno da Cheffou nije taj kojeg traže.


Njegov odvjetnik Olivier Martins izjavio je u utorak belgijskim medijima da je Cheffou imao uvjerljiv alibi da u vrijeme napada nije bio u zračnoj luci nego kod kuće. To je dokazao uz pomoć telefonskih poziva koje je obavio toga jutra. Osim toga, osoba u svijetloj jakni i tamnom šeširu približno je iste visine kao i Ibrahim El Bakraoui, koji su na snimci jedan pored drugoga, a El Bakraoui je bio izrazito visok, dok je Cheffou visok samo 166 centimetara.


Na poznatoj snimci nadzornih kamera vide se trojica muškaraca kako guraju kolica za prtljagu. Dvojica od njih već su identificirani kao bombaši samoubojice Najim Lachraoui, krajnje lijevo na snimci,i Ibrahim El Bakraoui u sredinu. Treći, u svijetloj jakni i tamnom šeširu, nestao je prije napada, ostavivši kolica s torbom u kojoj je bila eksplozivna naprava i to veća od od one koju imali dvojica bombaša. Ta bomba je eksplodirala tek kasnije pod nadzorom policije nakon što je zračna luka evakuirana.


Da je eksplodirala istodobno s prethodne dvije broj žrtava bi bio znatno veći.Prema belgijskim medijima, istražitelji se najviše zanimaju za osobu kojoj znaju samo lažno ime Naim Al Hamed. Navodno su njegovi otisci prstiju pronađeni u stanu u bruxelleskoj općini Schaerbeek iz kojeg su se trojica terorista taksijem odvezli u zračnu luku. U tom stanu nađeno je 15 kilograma eksploziva i kemikalije potrebne za izradu bombe, te čavli i vijci. Otisci prstiju odgovaraju otiscima muškarca koji je s izbjeglicama 20. rujna prošle godine došao na grčki otok Leros i imao je lažnu sirijsku putovnicu na ime Naim Al Hamed. Iz toga se može zaključiti da je balkanskom rutom nastavio put prema Belgiji.


Istražitelji još ne znaju što je osobom koja je snimljena u postaji podzemne željeznice Maelbeek. Na snimci se vidi da ta osoba, koja nosi veliku torbu, razgovora sa bombašom samoubojicom Khalidom El Bakraouijem neposredno prije napada. Razmatra se i mogućnost da je riječ možda o nekome tko je jednostavno pitao koliko je sati ili tražio neku sličnu informaciju, kao i to da se možda radi o teroristu. Nije poznato je li ta osoba izašla iz postaje prije eksplozije ili je i ona poginula.