Desna previranja

Bruna Esih o napuštanju Bleiburga prije Jandrokovićevog govora: ‘Nisam protestirala’

Dražen Ciglenečki

 Bruna Esih, koja je članica Kluba HDZ-a, u subotu na komemoraciji na Bleiburgu nije sjedila u prvom redu do pozornice, s ostalim političarima, nego pozadi, a otišla je prije govora predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Tvrdi, međutim, da to nisu bile posrijedi nekakve njezine demonstrativne geste



ZAGREB   Nezavisna zastupnica Bruna Esih, koja je članica Kluba HDZ-a, u subotu na komemoraciji na Bleiburgu nije sjedila u prvom redu do pozornice, s ostalim političarima, nego pozadi, a otišla je prije govora predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.


Tvrdi, međutim, da to nisu bile posrijedi nekakve njezine demonstrativne geste.


– S ekipom iz svojeg izbornog stožera došla sam na Bleiburg i s njima sam i sjedila u tri posljednja reda. U vrijeme kad su se zastupnici prijavljivali kako bi bili u izaslanstvu Sabora, ja sam već objavila kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu i smatrala sam da ne bi bilo primjereno da se guram u prvi red, a moji ljudi da budu iza.




Bleiburg nije mjesto za kampanju – objasnila nam je Bruna Esih zašto je na Bleiburgu bila odvojena od ostalih državnih dužnosnika. Zlatko Hasanbegović je, kaže, sjedio u prvom redu jer se, ne znajući da će uopće biti kandidat na izborima, prijavio u saborsko izaslanstvo.  No, činjenica je i da Esih, postupajući drukčije nego Hasanbegović koji je drugoplasirani na njezinoj listi, nije saslušala Jandrokovićev govor.


– Morali smo ranije krenuti za Zagreb jer smo navečer morali predati DIP-u određenu dokumentaciju. Zato smo se digli čim je završila misa, koja je središnji događaj komemoracije, nismo čekali govore. Kako se puno prisutnih htjelo sa mnom rukovati i slikati, do ceste smo došli kad su već počeli govori. Novinar portala Index, koji se tamo zatekao, upitao me zar ne bi bilo dobro da poslušam predsjednika Sabora, odgovorila sam mu da obično slušam samo svoju savjest. To je sve – tvrdi Bruna Esih.


Ali, teško je njezin subotnji potez ne povezati s nedavnim odbijanjem da glasuje za Jandrokovića kao predsjednika Sabora. 


– Može se samo dovesti u vezu u smislu podržavam li ja na Bleiburgu govore osoba od kojih nikad ranije nisam čula ni dvije poštene riječi o ovome. Ali, ponavljam, nisam otišla iz protesta. Na Bleiburgu sam bila zbog mise, za ostalo nisam imala vremena – zaključuje Esih.