Gore nego 2015.

Brojne zamjerke: Mostu nezavisnih lista opomena Državne revizije zbog aljkavog vođenja financija

Zlatko Crnčec

NL arhiva

NL arhiva

U financijskim izvještajima Mosta stvarni rashodi su manje iskazani za 34.639 kuna, potraživanja za 33.420,  obveze za 70.497 kuna, a ima još zamjerki



ZAGREB  Most nezavisnih lista jedina je od većih političkih stranaka kojoj je Državni ured za reviziju analizirajući njeno poslovanje za 2015. dao lošiju ocjenu nego za prethodnu godinu. Naime Most je za 2015. godinu za svoje poslovanje dobio uvjetno mišljenje dok je za 2014. ono bilo bezuvjetno. Podaci su ovo iz Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2015. koju je Državni ured prije nekoliko dana poslao Hrvatskom saboru, a o kojem će ovaj raspravu provesti krajem siječnja nakon zimske stanke.  


Kao razloge za skidanje rejtinga Mostu Državni je ured za reviziju naveo da u poslovnim knjigama stranke nisu evidentirane obveze prema dobavljačima za obavljene usluge promidžbe u 9. izbornoj jedinici u iznosu 69.278 kuna. Također, na računima rashoda nije evidentiran pripadajući dio rashoda za izbornu promidžbu u iznosu 34.639 kuna, kao ni potraživanja u iznosu 34.639 kuna na temelju zaključenog Sporazuma o financiranju troškova izborne promidžbe.


Nepopisana imovina


Nadalje, tu su i nepodmirene obveze za porez i prirez u iznosu 1.219 kuna na temelju ugovora o autorskom honoraru za usluge fotografiranja koje su evidentirane u poslovnim knjigama na potraživanjima, umjesto na obvezama. Iz gore navedenih razloga su u financijskim izvještajima manje iskazani rashodi za 34.639 kuna, potraživanja za 33.420, te obveze za 70.497 kuna. Državni ured zamjera Mostu i to što stranka nije popisala imovinu i obveze koncem 2015. godine. Usto donacije za političko djelovanje u iznosu 104.151 kuna uplaćene su na poseban račun otvoren za financiranje političkog djelovanja, a trebale su biti uplaćene na središnji stranački račun.




Dvije najveće stranke u zemlji – HDZ i SDP – za svoje su poslovanje u 2015. godini dobile bezuvjetno mišljenje baš kao i godinu dana ranije. Od parlamentarnih stranaka koje su ponovile bezuvjetno mišljenje tu su i HNS liberalni demokrati, HDSSB, IDS, Narodna stranka reformisti i SDSS. Od parlamentarnih stranaka – sadašnjih i onih koje su to bile 2015. – a koje su i 2014 i 2015. dobile samo uvjetno mišljenje spadaju tu su BUZ, stranka Milana Bandića, Hrast, HSS, HSLS, HSPAS, HSU, te Živi zid.


Jedno nepovoljno


Prihodi svih političkih stranaka obuhvaćenih revizijom u 2015. godini iznosili su 155.366.141, a rashodi 157.364.108 kuna, što znači da je ukupni manjak prihoda iznosio 1.997.967 kuna. Ukupno je Državni ured za reviziju izrazio 16 bezuvjetnih, 21 uvjetno i jedno nepovoljno mišljenje koje je dobila Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH). Svi su nezavisni zastupnici dobili pozitivno mišljenje. Najčešće zamjerke na rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika odnose se na nepostojanje učinkovitog sustava unutarnjih kontrola, neizvršavanje preporuka iz nalaza revizije za 2014. godinu vezano za planiranje, računovodstveno poslovanje (poslovne knjige, popis imovine i obveza), prihode, trošenje sredstava i izvješćivanje o ostvarenju godišnjeg programa rada i financijskog plana, te korištenja poslovnih prostora.