Nije sve blistavo

Broj kruzera u Hrvatskoj ove godine znatno manji nego lani

Hina



Kružnih putovanja stranih brodova ili kruzera po hrvatskom Jadranu od početka godine do kraja listopada bilo je 644 ili 16,3 posto manje nego lani, a na tim je brodovima u Hrvatsku došlo 892,2 tisuće putnika ili gotovo 13 posto manje, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Brodovi na kružnim putovanjima ove su godine na Jadranu bili kraće nego lani – ukupan broj od 1.359 dana boravka brodova za 18 posto je manji nego u lanjskih deset mjeseci.


Uobičajeno, ti brodovi ili kruzeri najviše su u Hrvatsku dolazili pod zastavom Bahama, a potom s Malte, dok je najviše putnika bilo na brodovima pod zastavom Italije, Bahama i Paname.




Gotovo 65 posto svih tih putovanja registrirano je na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je većina brodova i evidentirala svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more. Na području Splitsko-dalmatinske županije bilo je 18,3 posto od ukupnog broja tih putovanja, a ostala na područjima ostalih pet jadranskih županija.


Samo u ovogodišnjem listopadu, na Jadranu je bilo 104 kružna putovanja stranih brodova, što je 8 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, a čime se i nastavio niz pada broja tih putovanja ove godine od ožujka, dok je samo u veljači ove godine tih putovanja bilo više nego lani.