Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
20. studenoga 2019.
Nije sve blistavo

Broj kruzera u Hrvatskoj ove godine znatno manji nego lani

Broj kruzera u Hrvatskoj ove godine znatno manji nego lani
Broj kruzera u Hrvatskoj ove godine znatno manji nego lani
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2017. u 7:25 2017-12-18T07:25:00+01:00

Kružnih putovanja stranih brodova ili kruzera po hrvatskom Jadranu od početka godine do kraja listopada bilo je 644 ili 16,3 posto manje nego lani, a na tim je brodovima u Hrvatsku došlo 892,2 tisuće putnika ili gotovo 13 posto manje, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Brodovi na kružnim putovanjima ove su godine na Jadranu bili kraće nego lani - ukupan broj od 1.359 dana boravka brodova za 18 posto je manji nego u lanjskih deset mjeseci.

Uobičajeno, ti brodovi ili kruzeri najviše su u Hrvatsku dolazili pod zastavom Bahama, a potom s Malte, dok je najviše putnika bilo na brodovima pod zastavom Italije, Bahama i Paname.

Gotovo 65 posto svih tih putovanja registrirano je na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je većina brodova i evidentirala svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more. Na području Splitsko-dalmatinske županije bilo je 18,3 posto od ukupnog broja tih putovanja, a ostala na područjima ostalih pet jadranskih županija.

Samo u ovogodišnjem listopadu, na Jadranu je bilo 104 kružna putovanja stranih brodova, što je 8 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, a čime se i nastavio niz pada broja tih putovanja ove godine od ožujka, dok je samo u veljači ove godine tih putovanja bilo više nego lani.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija