Izbori u HDZ-u

Brkić tvrdi da još neki HDZ-ovci skupljaju potpise: ‘Za demokraciju bi bilo dobro da je više kandidata’

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Na pitanje bi li bilo dobro da se i Zlatko Hasanbegović kandidira za predsjednika HDZ-a, Brkić je rekao: »Za razvoj demokracije dobro je da bude što više kandidata a o imenima i prezimenima ne bih htio govoriti.«



Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u četvrtak da, osim Andrea Plenkovića, još neki kandidati prikupljaju potpise za kandidaturu za predsjednika HDZ-a, a član Plenkovićeva izbornog stožera Davor Stier rekao je kako su već prikupili pet tisuća potrebnih potpisa za njegovu kandidaturu. 


»Plenković je jedan od najizglednijih kandidata, ali ima još nekih kandidata koji prikupljaju potise, pa ćemo vidjeti hoće li biti jedan ili više kandidata za predsjednika HDZ-a«, rekao je Brkić novinarima u Splitu u stanci konferencije Europske pučke stranke »Geopolitika-Europske integracije, izazovi i prigode.«


Na pitanje bi li bilo dobro da se i Zlatko Hasanbegović kandidira za predsjednika HDZ-a, Brkić je rekao: »Za razvoj demokracije dobro je da bude što više kandidata a o imenima i prezimenima ne bih htio govoriti.«




Član Plenkovićevog stožera Davor Stier izvijestio je da je do sada ‘debelo premašena brojka’ od 5.000 prikupljenih potpisa» potrebnih za Plenkovićevu kandidaturu za predsjednika HDZ-a.


Zamjenik predsjednika HDZ-a Brkić također je kazao da su počeli razgovori HDZ-a s aktualnim partnerima u Domoljubnoj koaliciji.


Na novinski upit ‘hoće li HDZ uspjeti zadržati HSS kao koalicijskog partnera, s obzirom na lijevo krilo HSS’, Brkić je rekao da HDZ »nikoga ne drži na silu.«


Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber podupro je u četvrtak u Splitu kandidatutu Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a, a Plenković je pozvao EPP da pomogne HDZ u izlasku iz krize i pobjedi na prijevremenim parlamentarnim izborima.


»Želimo sve najbolje HDZ-u i podupiremo kandidaturu Plenkovića za predsjednika stranke. On je i najbolji kandidat za premijera,« rekao je Weber na Ljetnoj školi »Mediteran-Europske integracije, izazovi i prigode« .


Plenković očekuje od najbrojnije političke grupe u Europskom parlamentu da pomogne HDZ-u da ponovno postane najjača stranka u Hrvatskoj.


»Očekujem vašu prijateljsku, ali i stručnu pomoć u naporima HDZ-a da u sljedeća dva mjeseca iz krize u kojoj se našao ponovno izađe kao najsnažnija politička snaga u Hrvatskoj,« rekao je Plenković u govoru pred oko 200 europarlamentaraca EPP-a.


Podsjetio je na pobjede HDZ-a na europskim izborima 2013. i 2014. kojima je, ocijenio je, pridonijela i potpora pučana.


»HDZ je čvrsto ukorijenjen u našu europsku političku obitelj i u postojanje naših zajedničkih vrijdnosti-slobode, demokracije, ljudskih prava, narodnjaštva, demokršćanskih načela i da u središte stavljamo čovjeka i obitelj«, rekao je Plenković.


Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić pozvao je na zajedništvo u HDZ-u uoči predstojećih parlamentarnih izbora radi izlaska stranke iz krize.


»Nemojmo graditi povjerenje u HDZ na način da radimo nepovjerenje prema drugim političkim opcijama,« rekao je Brkić.