Kandidat za ministra branitelja

Brkić: Nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa ni Pupovac. Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen; Pupovac: Ovo je i moja zemlja

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

»Nikoga ne mrzim i nije mi jasno otkud mu taj termin mržnja«, kazao je. Ističe da građani slobodno šeću zemljom i nikome se ne prijeti. »Hrvatsku javnost i građane ne treba kontaminirati paranojom straha jer nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa niti Pupovac. Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen«, rekao je



Glavni tajnik HDZ-a i kandidat za ministra branitelja Milijan Brkić rekao je u utorak da ga premijer Tihomir Orešković još nije pozvao na razgovor, te da očekuje njegov poziv.


»Premijer Orešković me još nije pozvao na razgovor. Očekujem njegov poziv i kada to bude ja ću se odazvati«, kazao je Brkić novinarima nakon sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a, stranačkog Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a na kojima je donijeta odluka o održavanju unutarstranačkih izbora.


Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac priopćio je u utorak da su riječi Glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića upravo onakve kakve su dosad dokumentirali u Biltenu SNV-a.»Riječi kandidata za člana Vlade RH upravo su onakve kakve smo do sada dokumentirali u našem Biltenu. Gospodin Brkić, neovisno o tome gdje će biti, u Vladi ili negdje drugdje, naći će se dogodine sasvim izvjesno u Biltenu SNV-a«, poručio je Pupovac u priopćenju. Pupovac je ranije u utorak, na predstavljanju biltena Srpskog narodnog vijeća, gdje je rečeno da je u prošloj godini evidentirano značajno povećanje slučajeva etnički motoviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj, ustvrdio da su glavni uzroci takvim podacima porast nacionalizma, nastupanje povijesnog revizionizma, te militarizacija javnog prostora i svijesti. Pupovac je odgovorio Brkiću da nikakvo sigurnije mjesto nije tražio niti će ga tražiti. »Ovo je i moja zemlja, kao i zemlja onih koje predstavljam. U njoj smo se borili i borit ćemo se protiv ovakvog govora, kakvu god on silu predstavljao«, kazao je Pupovac.





Dodao je kako se za mjesto ministra branitelja mogu kandidirati svi koji to žele. »Poštujem sve hrvatske branitelje jer se oni 1991. nisu borili ni za HDZ niti SDP već za hrvatsku državu i narod«, naglasio je. Smatra i da Orešković u okviru svojih ovlasti ima pravo tražiti da za tu funkciju bude više kandidata.


Brkić je kazao da mu nije čudno što premijer u dva tjedna od njegove kandidature nije odlučio o novom ministru branitelja. »Ništa mi nije čudno. Demokracija podrazumjeva proceduru i procese. Nekima možda dugotrajne, ali to je tako«, poručio je.


Glavni tajnik HDZ-a, upitan kako komentira optužbe saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da je HDZ odgovoran za porast govora mržnje i nasilja prema Srbima, odgovorio je kako on nikoga ne mrzi već ima puno prijetelja Srba koji vole svoju domovinu Hrvatsku.


»Nikoga ne mrzim i nije mi jasno otkud mu taj termin mržnja«, kazao je. Ističe da građani slobodno šeću zemljom i nikome se ne prijeti.


»Hrvatsku javnost i građane ne treba kontaminirati paranojom straha jer nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa niti Pupovac. Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen«, rekao je.


Brkić, jedan od koordinatora Domoljubne koalicije u Vijeću za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, na novinarski upit rekao je da to Vijeće radi i njegovi članovi su u svakodnevnom kontaktu.