''Morat će odgovarati''

Brkić: Britanske pravosudne institucije će brzo uvidjeti da Todorić ne govori istinu

Hina

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

»Ovo je samo prvostupanjska odluka britanskog suda, nadam se da će druga i treća razina sudovanja odlučiti o izručenju Todorića jer bi u svakoj državi Todorić morao prikazati preko dvije milijarde kuna troškova, zašto to nije knjižio i zašto je isplaćivao dobit«, rekao je Brkić, koji je za Novu TV komentirao uhićenje Ivice Todorića u Londonu i zatim njegovo puštanje na slobodu uz jamčevinu



Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić izjavio je za Dnevnik Nove TV kako vjeruje da će britansko pravosuđe u sljedećim fazama postupka odlučiti izručiti Ivicu Todorića Hrvatskoj jer bi Todorić u svakoj pravnoj i demokratskoj državi morao objasniti zašto nije knjižio dvije milijarde troškova, ali je isplaćivao dobit.


»Ovo je samo prvostupanjska odluka britanskog suda, nadam se da će druga i treća razina sudovanja odlučiti o izručenju Todorića jer bi u svakoj državi Todorić morao prikazati preko dvije milijarde kuna troškova, zašto to nije knjižio i zašto je isplaćivao dobit«, rekao je Brkić, koji je za Novu TV komentirao uhićenje Ivice Todorića u Londonu i zatim njegovo puštanje na slobodu uz jamčevinu.Dodao je da je Todorić oko milijardu kuna od te isplaćene dobiti potrošio na privatne troškove pa bi zbog toga u svakoj demokratskoj i pravnoj državi morao dati odgovor. Za odluku londonskog suda koje je sljedeće ročište zakazalo tek za 10. travnja 2018., Brkić je rekao da je to stvar procedure Europskog uhidbenog naloga, odnosno međunarodne tjeralice, ali je uvjeren da će Todorić iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi maksimalno odugovlačio proceduru.Brkić kaže, međutim, kako je siguran da će britanske pravosudne institucije brzo uvidjeti da Todorić ne govori istinu i da će morati odgovarati za svoje postupke pred hrvatskim pravosuđem. Za Todorićevu tvrdnju da se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički progon, Brkić je rekao da je to još jedna od neistina. »Jedina je istina da je ova Vlada na čelu s HDZ-om prva vlada koja je rekla Ivici Todoriću dosta, ne želi biti više bankomat i samoposluga«, rekao je Brkić.Brkić je za Todorića rekao da je njegov postupak samo pokazatelj licemjerstva i kukavičluka. »Da je iskren i domoljub predao bi se institucijama Hrvatske, a ne bi se kao fol dragovoljno prijavio pa odbio izručenje iz razloga da se protiv njega vodi politički progon«, kazao je Brkić.

Upitan može li se svjedočenje Ivice Todorića pred saborskim povjerenstvom za Agrokor organizirati putem videolinka, Brkić je kazao da Todorić mora imati odobrenja suca istrage Županijskog suda u Zagrebu da bi došao pred povjerenstvo, a da oporba ne poznaje proceduru.


Za SDP-ovu najavu da će u slučaju gašenja Povjerenstva nastaviti pozivati svjedoke, Brkić je rekao da je zakon o istražnim povjerenstvima jasan kad je riječ o trenutku u kojem ona prestaju s radom. Zakon je jasan i moramo ga poštivati… Ako želimo drugačiji način rada istražnog povjerenstva, onda moramo mijenjati zakon iz 1996.«, kazao je Brkić. Dodao je da je pozvao kolege koji su predložili osnivanje povjerenstva da idu s time, ali da je njima cilj politički igrokaz.SDP-ovu inicijativu za opoziv Vlade u Saboru, Brkić je nazvao jalovim pokušajem »Todorićeve koalicije» čiji je glasnogovornik Davor Bernardić koji »populizmom i demagogijom« pokušava stvoriti stanje kaosa u državi jer nema drugih ideja, zaključio je Brkić.