Incident u Voćinu

Brat HDZ-ovog načelnika prebio protukandidata iz SDP-a

Boris Pavelić

Marjan Djordjević

Marjan Djordjević

Da oprostite, dop...lo nam je, pa smo se odlučili angažirati u politici, i učlaniti u SDP«, kaže nam Djordjević. »I da dometnem, ja nisam Srbin, nego katolik, Hrvat iz Letnice na Kosovu, premda sve to nije važno«.



Marjan Djordjević, predsjednik SDP-a Voćina i kandidat za načelnika na proteklim lokalnim izborima, pretučen je u četvrtak navečer u kafiću Centar u Voćinu, a tvrdi da ga je napao Nenad Filić, brat načelnika općine Predraga Filića iz HDZ-a, objavio je u petak portal virovitica.net, a za naš list potvrdio svjedok incidenta Mateo Hrkać.


Djordjević je u subotu sa Šancovim ovratnikom došao na skupštinu udruge Pozitiva Ranka Ostojića, na kojoj je Ostojić njegov primjer iskoristio da ilustrira trenutnu političku atmosferu u zemlji. »Načelnikov brat napao me iz čista mira. Gurnuo me tako da sam pao i glavom udario u kamen. Nastavio me tući, samo sam lice uspio zaštititi«, ispričao je Djordjević za naš list. Otac ga je odvezao u Hitni prijem u Slatini, ali su ih proslijedili u Viroviticu, gdje mu je dijagnosticirano napuknuće nosne kosti te ozljede i hematomi po tijelu. Djordjević tvrdi da je razlog napada – politika. »Uništavaju Voćin već sedam, osam godina: cijelo selo propalo, nema nogostupa, zaraslo u travu… Da oprostite, dop…lo nam je, pa smo se odlučili angažirati u politici, i učlaniti u SDP«, kaže nam Djordjević. »I da dometnem, ja nisam Srbin, nego katolik, Hrvat iz Letnice na Kosovu, premda sve to nije važno«.


Napadačev brat Predrag, dugogodišnji HDZ-ov načelnik Voćina, priopćio je kako nije istina da je njegov brat napao Djordjevića, nego obrnuto. »Nasrnuo je na mog brata koji ga je odgurnuo«, tvrdi Filić, tvrdeći kako Djordjević »nije mogao pasti na kamen, jer terasa kafića je popločena drvetom«. Kratko smo telefonom jučer razgovarali i s Nenadm Filićem, koji također tvrdi da ga je Djordjević odgurnuo, pa je i on odgurnuo njega, »jer sam se morao obraniti«. To što je Djordjeviću liječnik konstatirao ozbiljne ozljede, Filić je komentirao tvrdnjom kako »može Djordjević tvrditi što hoće«.




No neposredni svjedok događaja Mateo Hrkać demantirao je jučer za naš list da je Djordjević prvi napao Filića. »To nije istina. Sjedili smo u kafiću i nikoga nismo provocirali. Kad smo Marjan i ja izlazili iz kafića, Nenad Filić iznenada je skočio na Marjana, pa su se potukli. Ja se nisam htio miješati, ali je Filić prijetio i meni, prigovarajući mi zašto se družim s Marjanom. Potvrđujem to kao prvi svjedok događaja. Ima još svjedoka koji su sve vidjeli, ali možda ne smiju reći – tako je to kod nas…«, kazao nam je Mateo Hrkać.


Marjan Djordjević tvrdi da je napad politički motiviran. »Godinama ukazujemo na besramno bogaćenje načelnika Voćina, dok mjesto stagnira«, izjavio je za virovitica.net. »Svakodnevno svjedočimo sustavnom zapostavljanju i zanemarivanju interesa mještana od onih koji politiku koriste samo za osobni probitak. Stvaranjem ideoloških podjela da bi prikrili dugogodišnju nesposobnost i nebrigu prema potrebama vlastitih mještana, sadašnja je vlast pretvorila Voćin, umjesto u urbano i turističko središte ugodnog življenja, u općinu komunalne zapuštenosti i urbanističkog nereda koju napušta sve više i više mladih«, kazao je Djordjević. Jučer nam je izjavio kako se još uvijek boji, jer mu braća Filić i dalje prijete. »Bojim se slobodno kretati. Njima to nije prvi put, a prijete mi da ću dobiti još. Evo, dobili ste me u kafiću, došao sam na kavu poslije mise, a moram biti okružen prijateljima. Kako se ne bih bojao?«, kazao nam je napadnuti čelnik voćinskog SDP-a.