Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Saborsko nadmetanje

Branko Bačić: Dalić ima potporu većine, zahtjev oporbe je "neozbiljan uradak"

Branko Bačić, Foto: D. JELINEK
Branko Bačić, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2018. u 13:58 2018-03-06T13:58:08+01:00

Prijedlog oporbe za opoziv potpredsjednice Dalić koji sam pročitao je neozbiljan uradak i nisam u njemu našao argumenata i valjanih razloga potrebnih za rušenje potpredsjednice, ocijenio je Bačić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je u utorak u Saboru da Vlada i njezina potpredsjednica Martina Dalić imaju potporu parlamentarne većine, a zahtjev oporbe za opoziv potpredsjednice ocijenio je »neozbiljnim uratkom«.

»Prijedlog oporbe za opoziv potpredsjednice Dalić koji sam pročitao je neozbiljan uradak i nisam u njemu našao argumenata i valjanih razloga potrebnih za rušenje potpredsjednice«, ocijenio je Bačić.

Kazao je da može razumjeti negativnu percepciju potpredsjednice u javnosti s obzirom na to da je ona najodgovornija, a s obzirom na događanja u zadnjih mjesec i pol dana kada su se problematizirale savjetničke naknade u Agrokoru jasno je da se dio odgovornosti u javnoj percepciji prenio i na ministricu Dalić.

»Moralna dvojba koja se pojavila kod savjetničkog angažmana Texo Managementa rezultirala je ostavkom izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka«, rekao je Bačić naglasivši da je AlixPartners angažirao Texo Management, a kako je riječ o odnosu dvije privatne tvrtke, Vlada za taj aranžman nije trebala dati suglasnost.

»Potpredsjednica Dalić dala je suglasnost na izbor glavnog savjetnika Alix Partners, a suglasnost za one koga će oni angažirati nije trebala davati«, istaknuo je, ponovivši da je zato Ramljak podnio ostavku, a ako Dalić to nije znala, nije radila suprotno zakonu.

Na konstataciju kako ankete pokazuju da bi Dalić trebala otići, Bačić ističe da uvažava glas javnosti, ali »nije dobro reagrati na temelju percepcije«.

»Grešku koja se Ramljaku dogodila treba razlučiti od onoga što je napravio u Agrokoru«, ustvrdio je Bačić podsjetivši da je prijetio kolaps hrvatskog gospodarstva. Zakon o izvanrednoj upravi i izvanredni povjerenik pridonijeli su da da se to nije dogodilo, poručio je.

Oni koji kritiziraju Zakon o izvanrednoj upravi i traže izmjene ne shvaćaju taj zakon, kaže Bačić koji ipak misli da bi izmjene koje je predložio SDP mogle biti prihvatljive, poput članaka o sukobu interesa ili uvođenja tri povjerenika, no o tim će prijedlozima razgovarati kada budu napisani.

Bačić smatra kako nema razloga da se izvanrednog povjerenika ne definira kao državnog dužnosnika, ali bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju jer hoće li se to onda odnositi i na sve stečajne upravitelje u Hrvatskoj.

Parlamentarna oporba, kako je najavljeno, u srijedu bi trebala prikupiti najmanje 31 potpis potreban za pokretanje postupka o povjerenju Martini Dalić. Još ne otkrivaju hoće li je isti dan i predati u parlamentarnu proceduru ili će kalkulirati s proceduralnim rokovima kako bi izarbrali najbolji tajming za to.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.