Saborska rasprava

Branimir Bunjac: Buduće mirovine bit će daleko manje od sadašnjih; Majda Burić: Ne širite paniku

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ocijenivši mirovinsku reformu od tri mirovinska stupa »jednom od većih prevara« i »pljačkom stoljeća« jer se s vremenom pokazalo da nije riješila problem mirovina već je problem i povećala Bunjac smatra da treba zaustaviti uplate u drugi mirovinski stup koji po njegovu mišljenju treba biti dobrovoljan i omogućiti svim osiguranicima koji to žele vraćenje u prvi mirovinski stup



ZAGREB U raspravi o izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima zastupnik Živog zid Branimir Bunjac ustvrdio je u srijedu da je mirovinska reforma »jedna od većih prijevara« i da će buduće mirovine biti daleko manje od sadašnjih, na što mu je državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić poručila da ne širi paniku i da je mirovinski sustav stabilan, a Silvano Hrelja (HSU) apelirao je na Bunjca da ne obmanjuje javnost.


Ocijenivši mirovinsku reformu od tri mirovinska stupa »jednom od većih prevara« i »pljačkom stoljeća« jer se s vremenom pokazalo da nije riješila problem mirovina već je problem i povećala Bunjac smatra da treba zaustaviti uplate u drugi mirovinski stup koji po njegovu mišljenju treba biti dobrovoljan i omogućiti svim osiguranicima koji to žele vraćenje u prvi mirovinski stup.


Čovjek s minimalnom plaćom iz drugog stupa primat će mirovinu od 300 kuna, a onaj s plaćom od 1000 eura 900 kuna, dok će jedinu korist imati oni s plaćom većom od 12 tisuća kuna, tvrdi Bunjac i poručuje građanima »imat ćete u budućnosti manje mirovine od sadašnjih«.




Ne treba širiti paniku niti strašiti sadašnje i buduće umirovljenike, naglasila je državna tajnica Burić. »Mirovinski sustav je stabilan, a to dokazuje redovito isplaćivanje mirovina, mirovine koje ne kasne niti jedan dan, a tako će biti i u buduće«, kazala je Burić i najavila za drugi kvartal 2018. mirovinsku reformu u cilju dugoročne održivosti mirovinskog sustava i adekvatnosti mirovina,.


Naglasila je da drugi stup postiže zrelost tek nakon 20 do 30 godina i da mu treba dati šansu i jačati a ne razbijati radi partikularnih i populističkih interesa.


I Silvano Hrelja (HSU) apelirao je na Bunjca da ne obmanjuje javnost jer, kako ističe, mirovina se računa na temelju uplate doprinosa i godina radnog staža. »Nema kratkoročnih poteza, sve se treba promatrati dugoročno, sustav treba dograđivati a ne rušiti«, kazao je.


Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima na precizniji se načina regulira politika ulaganja imovine mirovinskih fondova, omogućava veća sigurnost ulaganja i bolje upravljanje rizicima. Izmjenama se predviđa i skraćivanje roka za odabir obveznog mirovinskog fonda sa šest na jedan mjesec radi smanjivanje gomilanje sredstava na privremenom računu.


Ranije su zastupnici raspravili i izmjene Zakona o vanjskim poslovima kojima se hrvatskim državljanima omogućuje da koriste usluge konzularnih predstavništva država članica EU-a u onim zemljama u kojima Hrvatska nema svoja predstavništva, što su pozdravili i oporba i vladajući.


Ta rasprava potaknula je zastupnika Ivana Pernara (Živi zid) na pitanje koji su kriteriji napredovanja u diplomatskoj i konzularnoj mreži. »Po kojim kriterijima se u diplomatskoj i konzularnoj mreži napreduje«, upitao je Pernar državnu tajnicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravku Bušić koja je u sabornici predstavila zakonske izmjene.


Pernar se pritom osvrnuo na HNS-ova Borisa Blažekovića koji je, kako je kazao, sa srednjom stručnom spremom i bez diplomatskog iskustva postao generalni konzul u New Yorku.


»Koji su to kriteriji? Javnost zanima je li jedini kriterij u Hrvatskoj članstvo u vladajućoj stranci, HDZ-u ili HNS-u«, pita Pernar i tvrdi vladajuća koalicija isključivo se svodi na uhljebljivanje ljudi po raznim institucijama.


Državna tajnica Bušić odgovorila mu je da dotični gospodin (Boris Blažeković) nije službenik Ministarstva vanjskih poslova niti je diplomat ocijenivši da sve što je rekao je izvan konteksta.Sabor sjednicu nastavlja u srijedu.