Potpredsjednik Vlade na Hrvatskom radiju

Božo Petrov se “ne bi usudio kvalificirati Hasanbegovića kao nestručnu i nekompetentnu osobu za resor kulture”

Hina

Božo Petrov / Foto Darko JELINEK

Božo Petrov / Foto Darko JELINEK

Govoreći o nedavanju podrške SDP-ovom Ranku Ostojiću poručio je da će Most još vidjeti kako će o njemu glasovati



ZAGREB Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija zahtjeve za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji su, među ostalim, došli i od Centra Simon Wiesethal, rekavši kako ne vidi nikakav velik problem kako se Hasanbegović izjašnjavao.


»Mislim da je danas svakom jasna razlika između antifašističkog otpora, antifašizma u cjelini i totalitarizma koji je uslijedio. Sustav koji je bio za vrijeme NDH je bio totalitaran, antifašistički pokret potom mislim da je bio potreban ali i razdoblje iza toga nosi određene posljedice, na žalost koje se prenose i nakon osamostaljenja Republike Hrvatskle«, rekao je Petrov.


 Upitan o prozivkama o Hasanbegovićevoj navodnoj nekompetentnosti za resor kulture, rekao je kako se ne bi usudio kvalificirati ministra Hasanbegovića kao osobu koja nije stručna za taj resor.




 Mišljenja je i kako se financiranje neprofitnih medija ne treba u potpunosti ukinuti no ističe kako je velik problem države deficit i financije koje treba konsolidirati te se zbog toga »u određenim stvarima mora biti rigorozan što nije dobro za različite resore«.


Upitan što je za njega lustracija o kojoj se sve više priča u javnosti, Petrov je poručio kako se uvijek borio protiv podjela te kako se lov na vještice ne treba raditi.


– Smatram da nam podjele nisu potrebne i dovodim u pitanje kakve bi posljedice lustracije mogle biti. Ne bih volio da krene bilo kakva lustracija osim lustracije pretvorbe koja se događala na početku, nakon osamostaljenja.


Osvrnuo se i na nedavanje podrške SDP-ovom Ranku Ostojiću za čelno mjesto saborskog Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost. Podsjetio je kako je glasovanje u Saboru o njemu odgođeno, te poručio da će Most još vidjeti kako će o njemu glasovati.


 »Postoje i dobre i loše strane tog prijedloga, a kako će Most glasovati to ćemo još vidjeti. Dobre strane su da se treba poštivati običaj da to pripada opoziciji i treba se složiti s prijedogom koji da druga strana. No s druge strane, diskurs i komunikacija koja je vođena od strane osobe koja je predložena, po nama ne priliči osobi koja je bila na tom položaju i to je jedini kamen spoticanja koji je postojao kod nas«, pojašnjavao je Petrov nedavanje podrške zastupnika Mosta na matičnom saborskom odboru.


 Ne želi, kaže, prejudicirati odluku Mosta ali i dodaje kako ne bi »rekao da je ona baš onako izvjesna kao što se sada čini«.