Lokalni izbori prvi test

Božo Petrov i ekipa pred velikim političkim izazovima: Čeka li Most sudbina HSLS-a?

Jagoda Marić

Snimio D. KOVAČEVIĆ

Snimio D. KOVAČEVIĆ

Prvi test za Most bit će lokalni izbori, pogotovu u Metkoviću i Omišu. To su njihova uporišta, ali i gradovi u kojima je na rujanskim izborima pobijedio HDZ



Dok su posljednjih mjesec dana od parlamentarnih izbora trajali pregovori HDZ-a i Mosta u središnjici HDZ-a, izuzev jednog susreta u prostorijama Mosta, baš nitko na Trgu žrtava fašizma ni u jednom trenutku nije pomislio da bi nešto moglo poći po zlu i da te dvije stranke neće činiti novu Vladu. Malo je informacija izlazilo s tih sastanka, pokoja fraza kako se pregovara s puno povjerenja ili pokoja neslužbena informacija o mogućim ministrima, iako novi mandatar Andrej Plenković do konstituiranja Sabora nije službeno potvrdo nijedno ime. Ni u jednom trenutku dogovor nije bio upitan i ta se činjenica osjetila i u raspoloženju HDZ-ovaca okupljenih u središnjici stranke, makar su nepuna tri mjeseca prije početka tih pregovora zastupnici HDZ-a srušili zajedničku Vladu koja je u tom trenutku radila nešto kraće od pet mjeseci.


– Naša će Vlada trajati osam godina, uvjeravali su HDZ-ovci novinare koje je zanimalo koliki rok trajanja predviđaju budućoj Vladi s obzirom na iskustvo s prethodnom zajedničkom Vladom. Nisu baš bili spremni pojašnjavati što misle kad kažu naša, odnosno računaju li da će HDZ osam godina sastavljati Vladu, ili da će to činiti baš s Mostom. No, kao i njihov predsjednik odgovarali su da je Most njihov prirodni partner, iako nisu bili sretni što se baš uvijek ne ponaša kao dosadašnji prirodni partneri te stranke. A, ti su prirodni partneri iz ranijeg razdoblja danas tek »dodaci« na listama velikih stranaka, bilo HDZ-a bilo SDP-a. Dovoljno je smo pogledati što se dogodilo s HSLS-om čija je propast počela nakon »partnerstva« sa SDP-om u Vladi Ivice Račana i koji je otad kroz partnerstva s HDZ-om samo sve brže smanjivao svoju podršku kod birača. HSS se pak od nestanka pokušavao spasiti pretrčavanjem u SDP-u koaliciju, pa je sad trenutno i u oporbi i u većini koja će podržati Plenkovićevu Vladu.


Lokalni izbori


Čeka li ista sudbina i novog HDZ-ovog prirodnog partnera Most, pitanje je o kojem u toj stranci sigurno puno razmišljaju ali nerado govore. Iako od izlaska na nacionalnu političku scenu ponavljaju da su njima isti i SDP i HDZ, te da razliku rade samo na osnovu toga tko je spreman provesti promjene, u Mostu su u kratko vrijeme, samo u devet mjeseci, dva puta izabrali formirati Vladu s HDZ-om. Da bi to učinili prije deset mjeseci čak su preko noći raskinuli dogovor sa SDP-om, pravdajući to nastojanjem SDP-a da im»pokrade« zastupnike i razbije Most. Sada i nisu imali previše izbora, ali činjenica da su u manje od godinu dana dva puta formirali Vladu s HDZ-om snažno sugerira ono što i HDZ-ovci ponavljaju, da je Most prirodni partner HDZ-a. Kako će u takvoj situaciji natjerati birače da na sljedećim izborima ipak vide razliku među njima i da glas daju Mostu, a ne HDZ-u i mogu li uopće računati na političku budućnost koja ih neće vezati isključivo uz HDZ?


Prvi test za tu stranku bit će lokalni izbori, pogotovu oni u Metkoviću i Omišu. To su uporišta Mosta, iz tih je sredina i krenuo njihov rasti na nacionalnoj razini i mjesta su to u kojima vode politički rat s HDZ-om. I gradovi su to u kojima je na parlamentarnim izborima pobjedu odnio HDZ. U Mostu ipak tvrde da su lokalni izbori druga priča i da će se na njima birači ponašati drukčije nego na parlamentarnim izborima, te da je Most u tim sredinama ojačao baš zato što je HDZ imao loše vodstvo.

Što se tiče parlamentarnih izbora mostovci uvjeravaju da će ih na njima birači procjenjivati po tome koliko će biti uspješni u Vladi. No, na primjedbu da će građani nagraditi Plenkovića i HDZ ako Vlada bude uspješna, u Mostu uvjeravaju da i za njih ima prostora. Gdje će tražiti taj svoj prostor sugeriraju dvije stvari koje su nam u neslužbenom razgovoru kazala dva dužnosnika Mosta.


– Sad smo mi jedini suverenisti kad je otišao Zoran Milanović, u šali nam je kazao jedan mostovac. No, onda je ozbiljno objasnio kako je veliki hrvatski problem to što su dvije velike stranke, SDP i HDZ, godinama nekritički prihvaćale sve što dolazi iz Europske unije, te da su se iza Unije skrivali kad god je trebalo povući neki potez na korist hrvatskih građana, tvrdeći da to ne dopuštaju europske direktive.


– Milanović je to pokušao promjeniti u drugoj polovici mandata, pogotovu pred izbore, ali ostali su ministri iz te stranke nastavaili i dalje s potezima koje su pravdali europskim pravom i kad to nije bilo tako. Jedino su s konverzijom kredita u švicarcima malo iskočili, objašnjava naš sugovornik iz Mosta.


No, iako taj prostor kritičkog pogleda na EU u Hrvatskoj nitko sve ove godine nije pokrivao, Mostu neće biti lako sjediti u Vladi sa strankom koja je odradila pregovore i veliki je zagovornik Unije, i pri tome stalo propitivati poziciju Hrvatske u uniji, priznaju to i sami.


No, drugi adut za kakvo takvo čuvanje identiteta mimo HDZ-ovog kišobrana Most će potražiti u Programu nove Vlade koji se ovih dana privodi kraju. Zasad je malo toga javnosti poznato, no prema informacijama koje nam je potvrdilo više izvora, Most će inzistirati na tome da u program uđu konkretne stvari, umjesto općenitih ciljeva Vlade. To znači da će u svakom trenutku moći izvući neki nacionalni interes na kojem neće popustiti HDZ-u. Tako su učinili i s Inom samo nekoliko mjeseci nakon formiranja nove Vlade, ali i u Mostu su svjesni da bi ih u slučaju ponavljanja istog scenarija građani možda kaznili zato što ih ponovo šalju na prijevremene izbore. Čini se da bi oni radije sjedili u oporbi bez ponavljanja izbora.


Mogu i bez vlasti


– Ako se Vlada ne bude držala programa, mi u tom slučaju možemo ići u oporbu, a HDZ ima dovoljno potencijalnih partnera s kojima bi mogao sastaviti novu Vladu i bez prijevremenih izbora, kažu naši sugovornici iz Mosta dodajući da oni ne priželjkuju takav rasplet. No, neće, uvjeravaju, ni bježati od toga ako se HDZ ne bude držao zajedničkog programa. Što god stajalo u tom programu Vlade, potpuno je jasno da je nemoguće da se baš svaka stavka provodi tempom kojim je dogovoren tako da će Most, ako to poželi, moći izvući neku stvar od nacionalnog interesa i propitivati predanost partnera u HDZ-u zajedničkom cilju. Ipak, taj će potez po drugi put imati puno manju snagu i domet, znaju to i u HDZ-u, pa tvrde da su sada kockice drukčije posložene jer HDZ ima premijera i ne vjeruju da će Most povući potez koji bi bio avanturistički jer bi, ako se i održi na desetak ili više mandata, opet bio osuđen na Vladu s HDZ-om, onako kako se to dogodilo nakon što je pala Oreškovićeva Vlada.


I u događanjima nakon toga ipak se vidi da se Most prema HDZ-u ponašao kao prirodni partner. Oni su inzistirali da se izbori održe u rujnu umjesto u srpnju i to pod izlikom da građani za vrijeme godišnjih odmora ne bi trebali na birališta jer nam prijeti slaba izlaznost. Na kraju je izlaznost na rujanskim izborima bila najniža dosad. No, HDZ je dobio dva mjeseca da izabere novog čelnika stranke, jer je pitanje kako bi na izbore išao s predsjednikom u ostavci. Dio Mostovih dužnosnika zalagao se da se na izbore ide čim to ustavni rokovi dopuštaju, no prevagnuli su oni koji su inzistirali da to bude rujan. I dalje tvrde da tada nisu razmišljali o tome što će to značiti za HDZ.


U HDZ-u su pak svjesni koliko im je ta odluka Mosta pomogla da pobjede na prijevremenim izborima i ističu da je potpuno razumljivo da Most nije htio baciti HDZ na koljena. Na kraju bi nakon četiri godine Vlade s HDZ-om Most mogao biti na koljenima, kako se to dogodilo i ostalim partnerima velikih stranaka.