Ministar o incidentu u Donjem Srbu

Božinović u emisiji ‘Nedjeljom u 2’: ‘Zamislite što bi se dogodilo da je kombi bio u Zagrebu i da je u njemu bio eksploziv’

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Nitko nije znao sa sigurnošću što vozi u prtljažniku, mogao je biti eksploziv, zamislite što bi se dogodilo u Zagrebu ili nekom drugom gradu da je to bio slučaj«, rekao je ministar. Dječak ozlijeđen u policijskoj akciji u Srbu izvan je životne opasnosti, potvrdio je ministar



ZAGREB Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u nedjelju kako je stabilno i izvan životne opasnosti dječak ozlijeđen u policijskog akciji zaustavljanja kombija s ilegalnim migrantima kod Srba.


Božinović je u emisiji »Nedjeljom u 2« rekao kako će oporavak dječaka koji se liječi u bolnici u Klaićevoj trajati no, prema svim informacijama, ići će bolje nego što se možda i očekivalo.


Ministar je izrazio žaljenje zbog stradavanja dvoje djece, no opetuje kako je bila riječ o tome da su bili ugroženi životi policijskih službenika. »Većina situacija rješava se bez uporabe vatrenog oružja, no ne i kada je ugrožen nečiji život«, rekao je.




»Čak i da su na cesti bili postavljeni ježevi to bi pomoglo, jer je vozač kombija sišao s ceste i išao na policijsku službenicu, doveo je u opasnost njezin život«, rekao je ministar, objašnjavajući da policijski službenici nisu znali da je u stražnjem dijelu kombija 29 osoba. »Nitko nije znao sa sigurnošću što vozi u prtljažniku, mogao je biti eksploziv, zamislite što bi se dogodilo u Zagrebu ili nekom drugom gradu da je to bio slučaj«, dodao je.


Božinović ističe kako hrvatska policija može kontrolirati eventualnu eskalaciju dolaska migranata, kako se na razini Europe Hrvatsku percipira kao država koja je u stanju kontrolirati vlastite granice i ima humani pristup. »Naša zadaća je prije svega zaštita hrvatskih granica i od toga nećemo odstupiti«, naglasio je.


 Komentirao je i navode obitelji djevojčice Madine Hussiny, poginule u studenom prošle godine na hrvatsko-srpskoj granici, da su smješteni u zatvorskim uvjetima, u Tranzitnom centru u Tovarniku.»Nikako da se u medijima probije podatak da se taj tragični događaj dogodio u Srbiji, srpska policija i odvjetništvo su napravili očevid«, rekao je ministar, objasnivši da je centar u koji je obitelj smještena namijenjen za slučajeve u kojima se migrantima ne može utvrditi identitet.


Po njegovim riječima, obitelji, koju čine otac, dvije supruge i jedanaestero djece, već je u nekoliko zemalja odbijen azil, a prijavljivali su se pod različitim identitetima. Iz humanitarnih razloga oni će biti prebačeni iz tog centra, vjerojatno u Kutinu i to je, napomenuo je, pitanje dana.Plenković nije slab i vodi odgovornu politiku

 Upitan je li kod nedavnih kritika Vlade predsjednica iskoristila priliku jer misli da je premijerova pozicija u stranci oslabljena, Božinović je rekao da ne zna što predsjednica misli, no »zna da Plenković nije slab i vodi odgovornu politiku« te je »zadnja osoba koja bi se svađala, pogotovo javno«.


»Svi u političkom životu traže neki svoj prostor, možda je ona procijenila da je trenutak da se treba odmaći od vlade, no ovo je vlada HDZ-a koji je kandidirao predsjednicu i koji je po svemu, bez obzira na sve probleme s kojima se suočavamo, najjača stranka u Hrvatskoj. Vjerujem da će, kada prvi put sjednu zajedno, porazgovarati o tome«, ustvrdio je.


Komentirajući referendumsku inicijativu vezanu za manjinske zastupnike rekao je kako bi on teško mogao poduprijeti da manjine izgube svoje pravo u Saboru. »To su stečena prava i osjetljiva pitanja, nešto što u 21. stoljeću Hrvatsku, koja se želi integrirati u ovo vrijeme, vraća na odnose koji su zakonski i ustavno riješeni i onda kada bili najteže, devedesetih«, rekao je.


S obzirom na svoju poziciju ministra unutarnjih poslova Božinović nije htio komentirati aferu Hotmail, no iz »političke« perspektive kaže da je u tom dijelu očito bilo nekakvih grešaka, u periodu u kojemu se tražilo rješenje za Agrokor i nitko još nije znao što napraviti.