Ministarstvo unutarnjih poslova

Božinović: Zasad nisu utvrđene optužbe na račun policije na Risnjaku; sve se još provjerava

Hina

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

»Hrvatska policija obavila je razgovore s osobljem, naša izvješća ne potvrđuju događaje iz anonimne prijave na taj dan i na tom mjestu, a policija je vrlo striktna kad je u pitanju bilo kakvo 'proklizavanje' službenika i ono se sankcionira«, rekao je Božinović



GRABOVAC Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je, prilikom obilaska operativnog mjesta za nadzor državne granice i sprječavanje ilegalnih migracija u Grabovcu, rekao novinarima da zasad nisu utvrđeni propusti u radu policije prema ilegalnim migrantima u Planinarskom domu Risnjak, no dodao je da se sve još provjerava.


»Hrvatska policija obavila je razgovore s osobljem, naša izvješća ne potvrđuju događaje iz anonimne prijave na taj dan i na tom mjestu, a policija je vrlo striktna kad je u pitanju bilo kakvo ‘proklizavanje’ službenika i ono se sankcionira«, rekao je Božinović u Grabovcu, gdje je u društvu s glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom obišao policijske službenike u operativnom mjestu za koordinaciju rada policijskih snaga.


Božinović je odgovorio novinarima da ne može nagađati o motivima planinara koji je medijima poslao anonimno pismo u kojem se iznose optužbe na račun policijskih specijalaca zbog njihovog nehumanog postupanja prema migrantima.




Za osobu koja je poslala anonimno pismo kazao je da ne zna »ni tko je ni što je«, zaključivši da je hrvatska policija na meti kritika migrantske populacije jer im se ispriječila na putu prema zapadnoj Europi.


Činjenica je da su oni do Hrvatske došli relativno lako više govori o zemljama na tom putu, rekao je ministar dodavši da je Hrvatska ozbiljna država koja provodi svoje zakone.


U pismu koje je poslao medijima portalu H-alter, anonimni planinar je naveo da je svjedočio kako su specijalci na vrhu Risnjaka mlatili migrante i iz automatskih puška im pucali iznad glava kako bi ih zastrašili.


Odgovarajući na novinarska pitanja o novom izbjegličkom kampu u Bihaću u susjednoj Bosni i Hercegovini, odnosno improviziranom šatorskom naselju na lokaciji Vučjak, u blizini granice s Hrvatskom, Božinović je rekao da su o tom mjestu odlučile lokalne vlasti, očito, s porukom »idite prema Hrvatskoj«.


»Nije nas to iznenadilo, mi smo uvijek nekoliko koraka ispred u anticipiranju događanja, ali mi imamo i dovoljno snaga i dovoljno tehnike i vrlo smo fleksibilni i mobilni i možemo odgovoriti na svaki izazov«, zaključio je Božinović.


Naglasio je da se tu ne radi o tražiteljima azila, već ilegalnim migrantima koji žele naći posao u zapadnim zemljama Europske unije. Hrvatska, međutim, neće dopustiti ilegalne prelaske i nema namjeru postati »hot-spot«, poručio je ministar, napomenuvši da se pomaže izbjeglicama koje žele smještaj i azil u Hrvatskoj.


Milina je rekao da se na lokaciji Vučjak nalazi 600 migranata, a na različitim lokacijama u BIH oko pet tisuća migranata. Hrvatska policija, rekao je, ima spreman odgovor na mogući pojačani pritisak migranata.


Na pitanje o pritužbama na rad policije, navodne primjere grubog ili nehumanog postupanja prema migrantima, Milina je rekao da su neki policajci kažnjeni, primjerice zbog tjeranja migranata na skandiranje, ali da se najčešće radi o lažnim pritužbama, uključujući i Sirijca koji je kazneno prijavljen za lažno uzbunjivanje, vezano na njegove lažne pritužbe na nasilno odvajanje od malodobne kćeri.


Milina je ustvrdio da je pritisak na prolaz ilegalnih migranata kroz Hrvatsku stalan pa je od prošle godine uhićeno preko tisuću krijumčara ljudima. Zaustavljanje krijumčara i ilegalnih migranata, po njegovim riječima, rezultat je sinhroniziranog djelovanja svih rodova policije.