Tehnički uvjeti

Božinović: Cilj je da iduće godine budemo potpuno spremni za šengensku zonu

Hina

Davor Božinović, Foto: M. GRACIN

Davor Božinović, Foto: M. GRACIN

Policija, MUP i sve institucije će ispuniti sve ono sve što se od nas očekuje u smislu tehničke pripreme za Schengen, to je jedan od prioriteta vlade«, kazao je Božinović.



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iskazao je u srijedu zadovoljstvo što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije u Strasbourgu kazao da Hrvatska treba biti primljena u šengenski prostor čim ispuni uvjete.


»Zadovoljan sam činjenicom što je Juncker iskazao želju da Hrvatska postane članicom šengenske zone čim ispuni tehničke uvjete za prijem«, kazao je Božinović novinarima na akciji »Poštujte naše znakove«.


»Policija, MUP i sve institucije će ispuniti sve ono sve što se od nas očekuje u smislu tehničke pripreme za Schengen, to je jedan od prioriteta vlade«, kazao je Božinović.




»Naš je cilj da iduće godine budemo potpuno tehnički spremni za to«, naglasio je.


Hrvatska je jedna od četiriju zemalja EU-a koje još nisu članice šengenskog prostora bez granica, a imaju obavezu to postati. Ostale tri su Rumunjska, Bugarska i Cipar.


Juncker je u svom tradicionalnom govoru o stanju Europske unije u srijedu iznio svoju viziju budućnosti tog saveza koji po njemu treba postići snažnije zajedničko bankovno, obrambeno, obavještajno, vanjskopolitičko i trgovinsko djelovanje, uspostaviti transnacionalne političke kampanje, imenovati zajedničkog ministra financija i funkciju samo jednog predsjednika.


Predsjednik EK-a svake godine u rujnu pred Europskim parlamentom održi govor o stanju unije u kojem se osvrće na postignuća tog saveza, viziju i smjer za nadolazeće razdoblje, te otkriva kakvo će biti daljnje djelovanje Komisije. U svom je govoru spomenuo i Hrvatsku, naglasivši da ona treba biti što prije primljena u šengenski prostor kad ispuni potrebne uvjete.