Predsjednik Društva hrvatskih književnika ogorčen

Božidar Petrač: Odluka Grada Zagreba o iseljenju DHK-a zaslužuje svaku osudu

Hina

Predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač izjavio je u petak kako odluka Grada Zagreba, koju je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek potpisala sa suvlasnicima prostora o iseljenju DHK iz prostora na Trgu bana Josipa Jelačića, zaslužuje svaku osudu, jer suvlasnik prostora nije Grad Zagreb nego država



ZAGREB  Predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač izjavio je u petak kako odluka Grada Zagreba, koju je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek potpisala sa suvlasnicima prostora o iseljenju DHK iz prostora na Trgu bana Josipa Jelačića, zaslužuje svaku osudu, jer suvlasnik prostora nije Grad Zagreb nego država.


Petrač je na konferenciji za novinare podsjetio da je Grad Zagreb zgradu dobio na upravljanje te da mu je DHK do prosinca prošle godine plaćao najamninu, otkad su im prestali slati uplatnice.


Dodao je i da račune za režije uredno podmiruju.




Odluku o iseljenju, izvijestio je Petrač, Grad Zagreb je potpisao 4. prosinca, a pravomoćnom sudskom odlukom 5. prosinca država je postala suvlasnikom 50 posto prostora u kojem se nalazi DHK.


Ne znamo razloge takve odluke, a njome smo bili zatečeni, rekao je Petrač dodavši kako o odluci uopće nisu bili obaviješteni.


Naveo je i da suvlasnici Maceljski, Ettinger, Komorski od DHK za korištenje prostora na Trgu bana Jelačića od 1. kolovoza 2006. do 1. svibnja 2012. traže 2.676.974,70 kuna, a u razdoblju nakon navedenoga datuma traže plaćanje mjesečne najamnine od 45.833,25 kuna.


Potraživanja druge suvlasnice Mare Burazin koja su datirana od veljače 2009. do veljače 2013. su 1.170.468,00 kuna plus zatezne kamate, istaknuo je Petrač dodavši kako DHK ne može dignuti nikakav kredit kojim bi podmirio navedena potraživanja.


Petrač je podsjetio na to da je ugovor o zakupu s Gradom Zagrebom sklopljen 12. lipnja 2000. te da se taj ugovor smatra raskinutim s 3. srpnjem 2007. DHK je imalo pravo koristiti prostor još godinu dana, a nakon toga je svoje odnose trebalo urediti sa suvlasnicima, napomenuo je podsjetivši na cijeli niz dopisa s gradskim i državnim vlastima, na koje mjerodavni uglavnom nisu odgovarali.


Napomenuo je kako je u današnje prostorije, u kojima je do tada bilo Društvo jugoslavensko-sovjetskog prijateljstva, DHK uselio 1948. te da je 1951. Slavko Kolar u njima otvorio i Klub DKH, gdje su se na druženje okupljali umjetnici.


Podsjetio je i da je DHK uvijek bio demokratski prostor, u kojem se čuvala i njegovala hrvatska kultura. Poznata je uloga DHK u Deklaraciji o položaju hrvatskoga književnog jezika 1967., napomenuo je dodavši kako je DHK potkraj 80-ih godina bio prostor odakle su dolazili demokratski poticaji.


Petrač kao rješenje sadašnjega stanja vidi u tomu da se suvlasnici obeštete drugim prostorom.


Predstavnica Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom Željka Šaponja izrazila je ogorčenost odlukom Grada Zagreba te istaknula kako će DUUDI dati sve od sebe da se problem riješi.