Nadbiskup u Mariji Bistrici

Bozanić: U Hrvatskoj se umjesto kulture dijaloga, promiče kultura konflikta

Hina

Ustvrdio je da se u Hrvatskoj namjerno otvaraju prostori napetosti, donose odluke koje uzrokuju sukobe »da bi se zatim igralo vatrogasaca«



MARIJA BISTRICA Tisuće vjernika sudjelovale su danas, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Bistričke koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, poručivši da bez svijesti o vlastitoj povijesti nema budućnosti te da njeno iskrivljavanje i prekrajanje dovodi do krize nade i identiteta.


»Iskrivljavanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva sadašnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta. Možemo se pitati zašto se to čini. Čemu promicati nešto što nije izišlo iz duše hrvatskoga bića, niti mu koristi? Premda smo posljednjih godina upozoravali da takvi pokusi neće donijeti ni gospodarsko  blagostanje, niti zadovoljstvo hrvatskomu društvu, bezobzirno su se poduzimali koraci koji su bili nalik prkosu protiv dobra domovine«, rekao je Bozanić u propovijedi.

Ustvrdio je da se u Hrvatskoj namjerno otvaraju prostori napetosti, donose odluke koje uzrokuju sukobe »da bi se zatim igralo vatrogasaca«. »Umjesto kulture dijaloga, promiče se kultura konflikta, ne vodeći računa o onome što je uistinu temeljno za boljitak ljudi. I baš tu, gdje nema brige za život, gdje se drugima nanosi tuga i gdje vlada neosjetljivost, rastu i šire se razarajuće klice zla«, upozorio je Bozanić.


Dodao je da pitanje našega odnosa prema otajstvu života ostaje trajno otvoreno i da se ono pretače ne samo u bolno pitanje demografije u našoj domovini, nego i u razna druga područja kao što su odgoj i obrazovanje, zdravstvena i socijalna skrb, dostojanstvo rada, zabrinjavajuća nezaposlenost, razvoj gospodarstva.




»Ne smijemo se umoriti u zauzimanju za zaštitu života i za jačanje obitelji, prepustiti odgoj djece onima koji ne poštuju vrijednosti stvorenosti i vječnosti, pokolebati se pred onima kojima nije stalo do hrvatske kulture srasle s kršćanstvom. Ne smijemo odustati od promicanja istine koja je ponizna pred žrtvom ljudi koji su svoje živote izložili za druge«, poručio je Bozanić.


Pozvao je vjernike da se pridruže molitvama pape Franje i cijele Crkve za sve progonjene ljude diljem svijeta koji se nalaze pred životnim prijetnjama, pred onima koji šire zlo, koji progone, muče i ubijaju druge. Posebno je upozorio na na progone kršćana od Ukrajine, preko Bliskoga Istoka i Iraka do Afrike, a prilike u kojima se nalaze kršćani jezidi u Iraku nazvao je zastrašujućima. Vjernike je pozvao da u molitve uključe i one koji još uvijek trpe teške posljedice poplava te da im usmjere svoju pomoć.