Bošnjaković osudio nasilje iz mržnje, a zbog smrti mladića koji je bio u zatvoru Bilice najavio odlazak u Split

Hina

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Upitan misli li da bi trebale biti oštrije kazne za zločine iz mržnje, Bošnjaković je rekao da se generalno zauzima za oštriju kaznenu politiku u svim segmentima. "Vezano za nasilje u društvu i zločine iz mržnje, mislim da moramo biti brzi u postupanju i moramo izricati kazne koje odvraćaju sve eventualne buduće počinitelje”.



ZAGREB – Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković osudio je danas svaki napad na pripadnike nacionalnih manjina te poručio kako bez obzira na incidente ne smatra da je u Hrvatskoj neko posebno stanje.


“Osuđujem svaki napad, svaku prijetnju i svaku prisilu na bilo kojeg člana društva, pa tako i na pripadnike drugih nacionalnih zajednica u Hrvatskoj. Što se svega toga tiče, postoje organi koji vode te postupke i ne treba praviti atmosferu kao da je u Hrvatskoj nacizam, fašizam i s te strane trebamo biti u okvirima realnog”, kazao je Bošnjaković novinarima ispred Banskih dvora.


“Neki se trude stvoriti sliku da je u Hrvatskoj neko posebno stanje, što ja mislim da nije, bez obzira na incidente koji se događaju”, dodao je.




Za izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kazao je da ne pridonose stanju tolerancije ali i da ne misli da je vladajuća koalicija ugrožena.


Upitan misli li da bi trebale biti oštrije kazne za zločine iz mržnje, Bošnjaković je rekao da se generalno zauzima za oštriju kaznenu politiku u svim segmentima. “Vezano za nasilje u društvu i zločine iz mržnje, mislim da moramo biti brzi u postupanju i moramo izricati kazne koje odvraćaju sve eventualne buduće počinitelje”.


Ministar ide u Split


Najavio je odlazak u Split u čijem je KBC preminuo 18-godišnjak doveden u komatoznom stanju iz istražnog zatvora Bilice. Kaže da će osobno razgovarati s upraviteljem zatvora, zatvorenicima te medicinskim osobljem bolnice te navodi da će se uzrok mladićeve smrti znati kada obdukcija bude završena. “Ukoliko je to u uzročno-posljedičnoj vezi sa tretmanom u zatvoru tada ćemo znati razloge i poduzeti konkretne mjere”, kazao je Bošnjaković.


Upitan kako je osoba s psihičkim problemima završila u zatvoru, odgovorio je da su to odluke pravosudnih tijela, ali i da ima premalo informacija o tome da bi mogao konkretno na to odgovoriti.


Obdukcija na tijelu 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice, pokazuje da je umro od straha, doznaje se u bolnici.


Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.


Iako odvjetnik koji zastupa obitelj, Vinko Ljubičić, još uvijek nije službeno dobio rezultate obdukcije u razgovoru za Hinu kazao je kako su pretpostavljali da će rezultati biti takvi.