Ministarstvo pravosuđa

Bošnjaković: ‘Odluka Ustavnog suda potvrdila da je ‘lex Agrokor’ bio nužan’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Ne mogu zamisliti kakva bi bila situacija da nismo imali ovaj zakon«, rekao je Bošnjaković novinarima u Ministarstvu pravosuđa, dodavši da postojeći zakon o stečaju nije davao pravni okvir potreban za takvu situaciju u kakvoj se našao Agrokor



ZAGREB Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu da je odluka Ustavnog suda, koji je utvrdio da je ‘lex Agrokor’ u skladu s Ustavom, potvrdila da je taj zakon bio nužan u trenutku kad je donesen jer je sačuvao radna mjesta te gospodarsku i financijsku stabilnost.


»Ne mogu zamisliti kakva bi bila situacija da nismo imali ovaj zakon«, rekao je Bošnjaković novinarima u Ministarstvu pravosuđa, dodavši da postojeći zakon o stečaju nije davao pravni okvir potreban za takvu situaciju u kakvoj se našao Agrokor.


Za tzv. lex Agrokor Bošnjaković je rekao da je služio kao pravni okvir za preveniranje gubitka radnih mjesta i sprječavanje brojnih stečajnih postupaka za koje Hrvatska infrastrukturno nije spremna te je rezultirao stabilnim proračunom i sačuvanim radnim mjestima.




Ministar je zaključio da su se kao neosnovani pokazali svi prigovori na zakon koji su isticani u vrijeme donošenja zakona, nakon stupanja na snagu i tijekom njegove provedbe.


Vjeruje da će zakon ostvariti svoj cilj, odnosno da će vjerovnici sklopiti nagodbu u zakonskom roku. Ministar je rekao kako bi volio da se takav zakon više nikad ne mora primjenjivati jer bi to značilo da se ni jedna tvrtka od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ne bi našla u takvim problemima koji bi mogli ugroziti gospodarsku i financijsku stabilnost.


Komentirajući novinarima odluke redovnih sudova, odnosno trgovačkog suda, ministar je rekao da se one više odnose na proceduralne koje su mogu sanirati u tijeku postupka.


»Ne vidim iz toga razloga za veliku zabrinutost da bi time proces sklapanja nagodbi mogao biti ugrožen ili značajno usporen. Mislim da je sve u okviru rokova i da su svi rokovi održivi«, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.


Obrazlažući u utorak objavljenu odluku da je tzv. lex Agrokor u skladu s Ustavom, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović zaključio je da je Vlada u konkretnom slučaju bila obvezna intervenirati, jer bi u suprotnom povrijedila ustavne odredbe koje Hrvatsku opisuju kao socijalnu državu.