Ispadamo neozbiljni

Boško Picula: Nakon Muharemijeve kandidature za čelnika UN-a hrvatske su šanse još manje

Zdenko Duka

Dr. Boško Picula / Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Dr. Boško Picula / Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Situacija kad u jednoj zemlji ima više kandidata u najmanju ruku djeluje neozbiljno. I na kraju ćemo ispasti nedosljedni, kaže dr. Boško Picula, profesor Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije



ZAGREB  Nakon što je Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, lansirao prije tri dana Amira Muharemija kao HDZ-ovog kandidata za mjesto glavnog tajnika UN-a, prilično je jasno da je time dodatno umanjena šansa da bilo tko iz Hrvatske to postane, bilo Vesna Pusić koja je ranije najavila kandidaturu, bilo Muharemi, ili netko treći koji se eventualno može kao kandidat pojaviti.


– Budući da se očekuje da će sljedeća glavna tajnica ili tajnik biti iz neke od istočnoeuropskih država, to je svakako prilika hrvatskih političarima da se predstave svijetu. No, Hrvatska nema vanjsku politiku koja je prepoznatljiva u međunarodnim odnosima i nemamo ni dovoljno jakih kandidata koji bi se mogli nametnuti u takvoj utrci. Mislim da se opravdano tipuje na aktualnu čelnicu UNESCO-a, bivšu bugarsku ministricu vanjskih poslova Irinu Bokovu. Za takvo se mjesto očekuje da kandidat ima međunarodnu političku karijeru, a mi nemamo takvu osobu, kaže dr. Boško Picula, profesor Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije.   



No, osim uz HDZ i uz Zbor udruga hrvatskih ratnih veterana, kandidatura Muharemija vezuje se i uz Stipu Mesića, a zanimljiv je Facebook post Mesićevog prijatelja Romana Bolkovića koji piše da Amir Muharemi, sadašnji hrvatski veleposlanik u Indiji, ima samo jednog šefa, a to je – Stipe Mesić,  i da je to dovoljan dokaz da i Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko samo slušaju Mesićeve molbe i želje te da ako – Mesić progura Muharemija na čelo UN-a – onda je to znak da Hrvatska ima državnika čiji je utjecaj u svijetu ravan onom Josipa Broza Tita.





Picula komentira da ova nova situacija, kad u jednoj zemlji ima više kandidata – to u najmanju ruku djeluje neozbiljno. Umjesto da smo iskoristili priliku i kao zemlja koja je stradala u ratu i koja je mogla imati svoju politiku osobito u nekim medijacijskim situacijama, na kraju ćemo ispasti nedosljedni. To se ne radi, kaže nam Picula.


Za službenu kandidaturu još je rano jer će prijedlog (ako ga uopće bude) biti konačno dogovoren tek u proljeće iduće godine. Mandat novog glavnog tajnika UN-a počinje 1. siječnja 2017. godine.


Zasad nema ozbiljnih naznaka da je predsjednica umiješana u HDZ-ov prijedlog za Amira Muharemija, nego je ovo još jedan konfrontirajući predizborni potez u HDZ-ovoj kampanji.


Jedan visoki anonimni diplomatski izvor nam kaže da će teško proći bilo tko iz Hrvatske, a pogotovo sada kad se javlja novi kandidat koji nema nikakvih izgleda da postaje novi Ban Ki Moon. Čak i da je potpuni konsenzus unutar države, ima jačih kandidata. Osim toga, kandidat bi trebao biti netko koga Rusi neće blokirati, a koga će željeti ostali.